Galleria mellonella (balmumu kurdu) tükürükproteinlerinin polyester poliüretanbiyobozunması ve SH-SY5Y nöroblastoma hücrecanlılığı üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of galleria mellonella (waxworm) salivary proteins on polyester polyurethanebiodegradation and SH-SY5Y neuroblastoma cellviability
- Tez No: 997134
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CALAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Büyük balmumu güvesi, Greater wax moth
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, bal mumu kurdu (Galleria mellonella) larvalarının tükürük salgılarından elde edilen protein fraksiyonlarının polyester-poliüretan (PE-PU) materyal üzerindeki etkileri ile SH-SY5Y insan nöroblastoma hücre hattı üzerindeki sitotoksik/antiproliferatif etkileri araştırılmıştır. Larvalar kontrollü koşullarda kültüre alınmış; tükürük örnekleri glukoz uyarımı ve diseksiyon yöntemleri ile toplanmıştır. Tükürük proteinleri Sephadex G-50 jel filtrasyon kromatografisi ile fraksiyonlara ayrılmış, fraksiyonların protein profilleri SDS-PAGE analizi ile değerlendirilmiştir. Galleria mellonella tükürüğünün PE-PU üzerindeki etkileri, 24, 48 ve 72 saat inkübasyon sonrası ağırlık değişimi ölçümleri ve SEM (taramalı elektron mikroskobu) ile incelenmiştir. Sonuçlar, tükürük ile muamele edilen PE-PU örneklerinde zamana bağlı ağırlık kaybı oluştuğunu ve SEM görüntülerinde yüzey düzensizlikleri ile por yapısında genişleme gibi mikroyapısal değişimlerin ortaya çıktığını göstermiştir. Tükürük protein fraksiyonlarının SH-SY5Y hücreleri üzerindeki etkileri CCK-8 hücre canlılık testi ile değerlendirilmiştir. Fraksiyon 3 ve Fraksiyon 4'ün hücre canlılığını sırasıyla yaklaşık %38 ve %33 düzeyine düşürdüğü; buna karşılık %60'ın üzerinde inhibisyon oluşturduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, bazı protein fraksiyonlarının SHSY5Y hücre hattı üzerinde belirgin sitotoksik ve antiproliferatif etki gösterebildiğini ortaya koymaktadır. Genel olarak bu çalışma, Galleria mellonella tükürük bileşenlerinin PE-PU materyalin yüzeyinde ve kütlesinde ölçülebilir değişimler oluşturabildiğini ve aynı biyolojik kaynaktan elde edilen bazı protein fraksiyonlarının nöroblastoma hücrelerinde belirgin biyolojik etki sergilediğini göstermektedir. Elde edilen bulgular, bu biyolojik kaynağın çevresel biyoteknoloji (plastiklerle etkileşim/bozunma süreçleri) ve biyomedikal araştırmalar (sitotoksik/antiproliferatif aktivite taramaları) açısından değerlendirilebilir bir potansiyele sahip olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of protein fractions obtained from the salivary secretions of Galleria mellonella larvae on polyester-polyurethane (PE-PU) material, as well as their cytotoxic and antiproliferative activities on the human SH-SY5Y neuroblastoma cell line, were investigated. Larvae were cultured under controlled conditions, and salivary samples were collected using glucose stimulation and dissection methods. Salivary proteins were fractionated by Sephadex G-50 gel filtration chromatography, and the protein profiles of the fractions were analyzed by SDS-PAGE. The effects of Galleria mellonella saliva on PE-PU were evaluated by weight loss measurements and scanning electron microscopy (SEM) after 24, 48, and 72 hours of incubation. The results demonstrated time-dependent weight loss in saliva-treated PEPU samples and revealed microstructural alterations, including surface irregularities and enlargement of pore structures, as observed in SEM images. The biological effects of the salivary protein fractions on SH-SY5Y cells were assessed using the CCK-8 cell viability assay. Fraction 3 and Fraction 4 reduced cell viability to approximately 38% and 33%, respectively, and induced more than 60% inhibition. These findings indicate that certain protein fractions exhibit pronounced cytotoxic and antiproliferative activity against SH-SY5Y neuroblastoma cells. Overall, this study demonstrates that Galleria mellonella salivary components can induce measurable changes in the mass and surface morphology of polyester polyurethane, and that specific protein fractions derived from the same biological source exert significant biological effects on neuroblastoma cells. The results suggest that this biological resource may have potential value for applications in environmental biotechnology (plastic–biomaterial interactions and degradation processes) and biomedical research (screening of cytotoxic and antiproliferative activities).