Uzaktan çalışma sisteminde kurum içi halkla ilişkiler faaliyetlerinin iletişim doyumuna etkisi
The effect of internal public relations activities in remote work systems on communication satisfaction
- Tez No: 997198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH ZAFER KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, Public relations
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Özel hayat içerisinde bireylerin iletişim mecburiyeti içerisinde olduğu gibi kurumlar da bu olgunun gerekliliğine ihtiyaç duymaktadır. Örgütlerin dış hedef kitleye, yönetime, iç paydaşlara ve çevreye ileti sağlaması adına iletişim temel bir faktör olarak kurumların karşısında çıkmaktadır. Öte yandan iletişim, yalnızca mesajın iletilmesi değil, aynı zamanda alıcının mesajdan, mesajın iletiminden ve mesajı ileten taraftan tatmin olabilmesi adına bir araçtır. Sözü edilen aracın ise stratejik ve etkili kullanımı adına planlanarak iletileri göndermesi iletişimden tatmin olabilmek adına gerekli bir faaliyettir. Oluşan gerekliliğin yanı sıra iletişim tatmini olgusunun çeşitli faktörlerden etkilenip etkilenmediği konusu ortaya çıkmaktadır. Burada ise söz konusu faktörler uzaktan çalışma sistemi ve kurum içi halkla ilişkiler faaliyetleri olarak ele alınmaktadır. Bu kapsamda yalnızca kurum içi halkla ilişkilerin iletişim tatmini üzerinde etkisinin incelenmesi değil, aynı zamanda uzaktan çalışma sisteminde kurum içi halkla ilişkiler faaliyetlerinin iletişim tatmini kavramına nasıl etki ettiği ya da edebileceği değerlendirilmektedir. Bu kapsamda tamamıyla uzaktan çalışan bireyler birebir mülakat tekniği kullanılarak uzaktan çalışma, kurum içi halkla ilişkiler ve iletişim tatmini çerçevesinde soruların yer aldığı görüşmeye katılmaktadır. Daha sonra sözü edilen görüşmelerin deşifresi ve betimsel analizi ile birlikte yorumlanmasıyla kurum içi halkla ilişkilerin iletişim tatminine nasıl etki oluşturduğu tespit edilmektedir. Çıkan sonuçlara istinaden kurum içi halkla ilişkiler, çeşitli yönlerden iletişim tatmininin yükseltilmesinde bir aracı olarak görev alacağı, fakat kurumsal bilgilerin iletimi çerçevesinde, doğrudan bir biçimde iletişim doyumuna pozitif etki sağlayabileceği çıkarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Just as individuals are compelled to communicate in their private lives, organizations also need to fulfill this necessity. Communication emerges as a fundamental factor for organizations in conveying messages to external target audiences, management, internal stakeholders, and the environment. On the other hand, communication is not only the transmission of a message, but also a tool for the recipient to be satisfied with the message, its transmission, and the sender. The strategic and effective use of this tool, which involves sending messages in a planned manner, is a necessary activity for achieving satisfaction from communication. In addition to the resulting necessity, the question arises as to whether the phenomenon of communication satisfaction is influenced by various factors. Here, the factors in question are addressed as the remote working system and internal public relations activities. In this context, not only is the effect of internal public relations on communication satisfaction examined, but also how internal public relations activities in the remote working system affect or could affect the concept of communication satisfaction. Within this scope, individuals who work entirely remotely participate in interviews using one-on-one interview techniques, with questions covering remote working, internal public relations, and communication satisfaction. Subsequently, through the transcription, descriptive analysis, and interpretation of these interviews, it is determined how internal public relations affect communication satisfaction. Based on the results, it was concluded that internal public relations would serve as a tool for enhancing communication satisfaction in various ways, but could also have a direct positive impact on communication satisfaction in the context of transmitting corporate information.