İşe tutkunluğun kariyer bağlılığı ile ilişkisi: Öğretmenler üzerine bir araştırma
The relationship between work passion and career commitment: A study on teachers
  1. Tez No: 997199
  2. Yazar: SUDE KILAĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer bağlılığı, Öğretmenler, Career commitment, Teachers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Liderlik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin işe tutkunluğu ile kariyer bağlılığı arasında ilişkinin incelenmesidir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini özel okullarda görev yapan öğretmenler oluştururken, örneklemini Muğla ilinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak İşe Tutkunluk Ölçeği ile Kariyer Bağlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, özel okullarda görev yapan 350 öğretmenin katılımı ile elde edilmiştir. Elde edilen verilere SPSS programı aracılığıyla geçerlik ve güvenilirlik, tanımlayıcı istatistikler, korelasyon, t testi, ANOVA ve regresyon analizi uygulanmıştır. Analizler sonucunda, işe tutkunluk değişkeninin demografik değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştür. Kariyer bağlılığının çalışma süresi hariç diğer demografik değişkenler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştür. Ayrıca işe tutkunluğun alt boyutları olan uyumlu ve obsesif işe tutkunluk ile kariyer bağlılığı arasında pozitif ve uyumlu bir ilişki olduğu görülmüştür. Uyumlu işe tutkunluk ile obsesif işe tutkunluğun kariyer bağlılığı üzerinde anlamlı ve olumlu yönde etkilerinin olduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda bireylerin işlerine olan tutkunluk seviyelerinin artmasının kariyer bağlılığını yükseltebileceği sonucuna ulaşılmaktadır. Bu bağlamda eğitim kurumlarının öğretmenlerin işe tutkunluklarını arttırmak için gerekli uygulamaları ve desteği yerine getirmeleri oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between teachers' work passion and career commitment. The research was conducted using the relational survey model, which is one of the quantitative research methods. While the population of the study consisted of teachers working in private schools, the sample comprised teachers working in Muğla province. The Work Passion Scale and the Career Commitment Scale were used as data collection instruments. The date were obtained from 350 teachers working in public schools. Validity and reliability analyses, descriptive statistics, correlation, t-tests, ANOVA and regression analyses were conducted using the SPSS program. As a result of the analyses, it was found that the variable of job passion did not show a statistically significant difference based on demographic variables. It was also found that career commitment did not show a statistically significant difference in terms of other demographic variables, except for length of service. In addition, a positive and harmonious relationship was found between the subdimensions of work passion- harmonious and obsessive passion- and career commitment. Both harmonious and obsessive work passion were found to have significant and positive effects on career commitment. Based on the results of the study, it can be concluded that increasing individuals' levels of work passion may enhance their career commitment. In this context, it is highly important for educational institutions to implement necessary practices and provide support to increase teachers' work passion.