İşitme yetersizliği olan 0-36 ay arası bir çocuğun ebeveyn odaklı erken müdahale uygulamalarının işbirlikçi danışmanlık ve rutinlere dayalı yaklaşımla iyileştirilmesi
Improving parent focused early intervention practices for a 0-36 month old child with hearing impairment through a collaborative consultation and routines based approach
- Tez No: 997197
- Danışmanlar: PROF. DR. LATİFE ÖZAYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, Özel eğitim danışmanlığı, Özel eğitim destek hizmetleri, Özel gereksinimli bireyler, Special education, Consultation, Special education support services, Special needs individuals
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Gelişim yetersizlikleri bulunan çocuklar için 0-36 ay arası oldukça önemlidir. Bu aylarda çocuklar ebeveynleri aracılığıyla doğal ortamlarda desteklenmelidir. Ebeveynlerin güçlendirilmesi çocukların gelişimlerini desteklemekte güçlü etkiye sahiptir. Bu nedenle ebeveynler öncelikli gereksinimleri doğrultusunda bütüncül bir danışmanlık modeli çerçevesinde desteklenmelidir. Bu araştırmada işitme yetersizliği olan 0–36 ay arası bir çocuğun ebeveyn odaklı erken müdahale uygulamalarının işbirlikçi danışmanlık ve rutinlere dayalı yaklaşımla iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Eylem araştırması deseniyle gerçekleştirilen araştırmanın katılımcıları; işitme yetersizliği bulunan 0-36 aylık bir çocuk, çocuğun annesi, devam ettiği özel eğitim ve rehabilitasyon merkezindeki öğretmeni, psikolog, araştırmanın inandırıcılık üyeleri ve araştırmacıdan oluşmaktadır. Araştırmanın verileri; araştırmacı günlükleri, belgeler, saha notları gözlemler, video kayıtları, yapılandırılmamış ve yarı yapılandırılmış görüşmeler, toplantılar, anket, ölçek ve kontrol listeleri aracılığıyla toplanmıştır. Anket, ölçek ve kontrol listelerine ilişkin veriler grafiksel analiz yoluyla, diğer tüm veriler ise içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleriyle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları işbirlikçi danışmanlık uygulamaları ve rutinlere dayalı yaklaşım ile; öğretmenin mesleki gelişiminin desteklendiğini; ebeveynin çocuğuyla olan etkileşiminin iyileştiğini ve psikolojik olarak güçlendiğini; çocuğun öğrenmeye hazırlık becerileriyle, dil ve iletişim becerilerinin geliştiğini göstermiştir. Ayrıca araştırmacı hizmet koordinatörü rolüyle ekip oluşturma, müdahaleleri koordine etme ve sürdürme alanlarında ilerleme sağlamıştır. Katılımcıların devam eden ihtiyaçları erken müdahale hizmetlerinin sistematik ve sürekli olması gerektiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular alanyazındaki benzerlikler ve farklılıkları yönüyle tartışılmış; araştırmacılara, uygulayıcılara ve yasa koyuculara yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The 0-36 month period is crucial for children with developmental disabilities. During these months, children should be supported in natural environments through their parents. Empowering parents has a strong impact on supporting children's development. Therefore, parents should be supported within a holistic counseling model based on their primary needs. This research aims to improve parent focused early intervention practices in a 0-36 month old child with hearing impairment through a collaborative consultation and routine based approach. The participants in this action research, conducted using an action research design, consisted of a 0-36 month old child with hearing impairment, the child's mother, the teacher at the special education and rehabilitation center the child attends, a psychologist, credibility members of the research, and the researcher. Data were collected through researcher journals, documents, field notes, observations, video recordings, unstructured and semi-structured interviews, meetings, questionnaires, scales, and checklists. Data from questionnaires, scales, and checklists were analyzed graphically, while all other data were analyzed using content analysis and descriptive analysis methods. The research results show that collaborative consultation practices and a routine based approach support the professional development of the teacher; the study showed that parent-child interaction improved and the parent became psychologically stronger; the child's learning readiness skills, language and communication skills improved. Furthermore, the researcher, in their role as a service coordinator, made progress in team building, coordinating and sustaining interventions. The participants' ongoing needs highlight the need for early intervention services to be systematic and continuous. The findings were discussed in terms of similarities and differences with the literature; recommendations were developed for researchers, practitioners and policymakers.