Mustafa Kutlu'nun hikâyelerinde aile değerleri
Family values in Mustafa Kutlu's stories
  1. Tez No: 997237
  2. Yazar: GÜLSÜM AYŞENUR AKDEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SIDIKA OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Din Felsefesi, Ahlâk, Hikâye, Mustafa Kutlu, Değerler, Aile, Ahlaki değerler, Din, Felsefe, Türk hikayesi, Philosophy of Religion, Moral, Mustafa Kutlu, Story, Values, Family, Moral values, Religion, Philosophy, Turkish story
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Mustafa Kutlu'nun hikâyeleri, Türk toplumunun geçirdiği sosyo-kültürel dönüşümleri anlamak açısından önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır. Yazarın aileyi konu alan hikâyeleri, geleneksel aile yapısını, toplumsal dönüşümleri ve ahlaki değerleri merkeze alarak, bireyler arasındaki bağları derinlemesine ele almaktadır. Aile kavramını aidiyet, güven ve dayanışma çerçevesinde işleyen yazar, kuşaklar arası ilişkileri büyüklerin öğütleri ve değer aktarımı üzerinden şekillendirmektedir. Bunun yanında, yazar, modernleşme ve şehirleşme gibi unsurların aile yapısında meydana getirdiği dönüşümleri de ele alarak, bireyin yalnızlaşmasını ve geleneksel aile değerlerinin aşınmasını eleştirmektedir. Çalışmanın konusu öncelikle değer kavramı, ahlaki değerler ve bunların kaynağı ile klasik ve çağdaş felsefi tartışmaları ortaya koyarak din - ahlâk ilişkisi bağlamında Mustafa Kutlu hikâyelerinde güncel aile değerlerinin neler olabileceğini tespit etmektir. Çalışmanın amacı Kutlu'nun hikâyelerinden yola çıkarak ailede bazı temel ahlaki değerlerin ve bu değerlerin kaynağının tespit edilmesi ve böylelikle değişen dönüşen değerler belirlenebilmesidir. Bu araştırma, Mustafa Kutlu'nun 2022 yılına kadar yayımladığı hikâye kitaplarını temel alarak içerik analizi yöntemiyle hazırlanmıştır. Yazarın eserlerinde aile kavramına yönelik yaklaşımını ortaya koymak amacıyla hikâyeler incelenmiş; hikâyelerdeki ana karakterler üzerinden aile bağlarının niteliği ve derinliği soruşturulmuştur. Eserlerde yer alan aile değerleri, kitap özetleri ve olay örgüsü çerçevesinde ele alınarak aile birliğinin öneminin nasıl vurgulandığı gösterilmiştir. Çalışmada kapsamlılık, nesnellik, tutarlılık ve rasyonellik ilkeleri gözetilmiş; konunun din- ahlak ilişkisi bağlamı sebebiyle öncelikle din felsefesi sonrasında ahlak ve değerler felsefeleriyle ilişkisi gözetilerek felsefi temelleri sorgulanmıştır. Sonuç olarak, Mustafa Kutlu'nun eserlerinin geçmiş ile günümüz arasında bir bağ kurarak aile değerlerinin korunması ve toplumsal yapının sürdürülebilirliği konusunda güçlü mesajlar içerdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kutlu's story books are an important source for understanding the socio-cultural transformations that Turkish society has gone through. The author stories about the family focus on the traditional family structure, social transformations and moral values, and deal with the bonds between individuals in depth. The author, who deals with the concept of family within the framework of belonging, trust and solidarity, shapes intergenerational relations through the advice of elders and the transmission of values. In works such as In addition, the author criticizes the individual's isolation and the erosion of traditional family values by addressing the transformations in the family structure brought about by factors such as modernization and urbanization. The subject of the study is, first of all, to determine what the current family values might be in Mustafa Kutlu's stories in the context of the religion-morality relationship by revealing the concept of value, moral values and their sources, as well as classical and contemporary philosophical debates.This study aims to examine the fundamental moral values embedded within the family structure and to investigate the origins of these values though an analytical reading of Kutlu's literary Works. Thus, changing and transforming values can be determined. This study was conducted using the content analysis method based on Mustafa Kutlu's story books published up to 2022. In order to reveal the author's approach to the concept of family in his works, the stories were examined, and the nature and depth of family bonds were investigated through the main characters. Family values presented in the works were analyzed within the framework of book summaries and plot structures, demonstrating how the importance of family unity is emphasized This study adheres to the principles of comprehensiveness, objectivity, consistency, and rationality; given the context of the relationship between religion and morality, the philosophical foundations of the subject have been examined, primarily by considering its relationship with the philosophy of religion, and subsequently with the philosophy of ethics and values. In conclusion, it has been determined that Mustafa Kutlu's works, by establishing a link between the past and the present, contain powerful messages regarding the preservation of family values and the sustainability of the social structure.