Manufacturing of ideology and identity in cross-cultural dystopian narratives
Kültürlerarası distopik anlatılarda ideolojik kimlik ve insan kimliği üretimi
  1. Tez No: 997266
  2. Yazar: HAVVA ESRA OCAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Derlem dil bilim, Egemen ideoloji, Yabancı film, İngiliz edebiyatı, Corpus linguistics, Dominant ideology, Foreign film, English literature
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, distopik filmler hakkında yaygın olarak bilinen özelliklerden filmde hedef kitlenin manipülasyona uğradığı, ideoloji ve kimlik üretimi yapıldığı, hegemonya yaratılmaya çalışıldığı gibi konular, derlem dilbilimin alt araçları kullanılarak incelenmiştir. İnceleme sonucunda kültürlerarası distopik anlatılarda film senaryoları analiz edildiğinde kamuoyuna manipülasyon ve ideoloji ve kimlik üretimi yapılmadığı, baskın fikirlerin empoze edilmediği ortaya çıkmıştır. İnceleme kapsamında analiz edilen otuz filmin anahtar kelimelerinin ideoloji ve kimlik üretimine katkısında anlamlı bir etkin oran saptanmamıştır. Senaryolarda sık kullanılan kelimelerin ideoloji ve kimlik üretimine hiçbir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Senaryolardaki anahtar kelimelerin vektörel olarak ilişkili olduğu diğer kelimelerle birlikte analizinin sonucuna göre ideoloji ve kimlik üretimi bağlamında anlamlı bir etkin oran saptanmamıştır. Araştırma kapsamında irdelenen dilsel parmak izinin kullanıcının ideolojisini gösterip göstermediği sorusu olumsuz cevaplanmıştır. Seçili kelimelerin hegemonya kurma amacıyla kullanılmasının amaca hizmet edemediği saptanmıştır. Sözel araçlar dışında kullanılan baskılama ve yasaklama içerikli taktiklerle ideoloji ve kimlik üretimi yapılabildiği ve bunun toplumsal sorunlara çözebildiği görülmüştür. Özetle araştırma verileri, kültürlerarası distopik anlatılarda sözel araçlarla ideoloji ve kimlik üretmenin mümkün olmadığını göstermiştir. Araştırma bulgularına dayanarak, bu araştırmanın somut veriler sunarak soyut yargıların yarattığı bilimsel boşluğu, yani distopik anlatılarda ideoloji ve kimlik üretimi çalışmalarındaki ampirik kanıt eksikliğini doldurarak alana değerli bir katkı sağladığı sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
This research investigated the manipulation of the target audience, the manufacturing of ideology and identity, and the effort to establish hegemony, which are well-known characteristics of dystopian films. The sub-tools of the corpus linguistics method were used to analyze these concerns. The investigation found that the examination of just movie scripts in cross-cultural dystopian narratives did not include any manipulation of public opinion, imposition of prevailing ideas, or manufacturing of ideology and identity. The examination of thirty movies found no discernible impact of the keywords on the manufacturing of ideology and identity. It has been shown that the words frequently used in the scripts do not influence ideology and identity. The study of keywords in the scenarios, together with their vectorial associations with other words, did not reveal any substantial effective rate in the context of ideology and identity manufacturing. The research concluded that the linguistic fingerprint does not indicate the ideology of the user. It has been shown that using certain words to establish hegemony is ineffective. Evidence suggests that ideology and identity may be manufactured via non-verbal methods of suppression and restriction, which may effectively address societal issues. To summarize, research findings indicate that verbal communication alone cannot manufacture ideology and identity in dystopian narratives. The research findings demonstrate that this research is valuable to the field as it provides concrete data and addresses the lack of empirical evidence in studies of ideology and identity manufacturing in dystopian narratives, which were previously based on abstract judgments.