Farklı besin içeriklerinin bıldırcında (coturnix coturnix japonica) ince bağırsağın mukosubstans içeriği üzerine etkileri
Effects of different nutritional contents on the mucosupplycontent of the small intestine in quail (coturnix coturnix Japonica)
- Tez No: 997269
- Danışmanlar: PROF. MEHMET ALİ TABUR, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL DEMİRBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Biyoloji, Histology and Embryology, Biology
- Anahtar Kelimeler: Coturnix coturnix Japonica, Coturnix coturnix Japonica
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, farklı beslenme tiplerinin dişi ve erkek bıldırcının (Coturnix coturnix japonica) ince bağırsağının histokimyasal yapısı üzerindeki etkilerini incelenmiştir. Aynı yaş grubundaki bıldırcınlar protein, karbonhidrat, karma ve kontrol olmak üzere dört deney grubuna ayrılarak 35 gün süreyle beslenmiştir. Duodenum, jejunum ve ileumdan alınan doku örnekleri histolojik ve histokimyasal yöntemleriyle, mukus içeriğinin kimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla PAS, Alsiyan Blue pH 1.0 ve pH 2.5, Aldedit Fuksin, KOH/PAS, PAS/AB ve AF/AB boyamaları yapılmıştır. İnce bağırsak mukozasında mukus bileşiminin bağırsak segmentine, beslenme tipine ve cinsiyete bağlı olarak değişmiştir. Duodenum ve jejunumda PAS ve KOH/PAS pozitifliği ile uyumlu olarak nötral müsinlerin baskın olduğu, ileumda ise AB pH 2.5 pozitifliği ile asidik müsinlerin belirginleştiği saptanmıştır. Goblet hücrelerinde özellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenen gruplarda asidik müsin içeriğinin arttığı, protein ve karma gruplarda ise segmentlere özgü farklı boyama örnekleri bulunmaktadır. Ayrıca kontrol hariç diğerlerinde cinsiyete bağlı boyanma farklılıkları gözlenmiştir. İnce bağırsak mukozasının histokimyasal özelliklerinin beslenme tipi ve cinsiyete bağlı olarak değiştiği mukus bileşimi ve goblet hücre dağılımının sindirim sistemi adaptasyonunda rol oynadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effects of different feeding types on the histochemical structure of the small intestine of female and male quail (Coturnix coturnix japonica). Quail of the same age group were divided into four experimental groups: protein, carbohydrate, mixed, and control, and fed for 35days. Tissue samples taken from the duodenum, jejunum, and ileum were stained histologically and histochemical to determine the chemical properties of the mucus content using PAS, Alcian Blue pH 1.0 and pH 2.5, Aldehyde Fuchsin, KOH/PAS, PAS/AB, and AF/AB stains. The mucus composition in the small intestinal mucosa varied depending on the intestinal segment, feeding type and sex. In the duodenum and jejunum, neutral mucins were predominant, consistent with PAS and KOH/PAS positivity, while in the ileum, acidic mucins were prominent, indicated by AB pH 2.5 positivity. In goblet cells, acidic mucin content increased particularly in groups that fed a carbohydrate-rich diet, while protein and mixed groups showed segment-specific staining patterns. Furthermore, sex-related staining differences were observed in all groups except the control group. It was determined that the histochemical properties of the small intestinal mucosa varied depending on diet type and sex, and that mucus composition and goblet cell distribution played a role in digestive system adaptation