Hindistan Cumhuriyeti'nin kuruluşu: Nehru'nun etkisi
The foundation of the Republic of India: Nehru's influence
- Tez No: 997268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Jawaharlal Nehru, Hindistan, Cumhuriyetin Kuruluşu, Laiklik, Sosyal Adalet, Planlı Kalkınma, Bağımsızlık Hareketi, Jawaharlal Nehru, India, Founding of the Republic, Secularism, Social Justice, Planned Development, Independence Movement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Hindistan Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecinde Jawaharlal Nehru'nun entelektüel, siyasal ve tarihsel etkilerini çözümleyerek modern Hindistan'ın ideolojik temelini anlamayı amaçlamaktadır. 19. yüzyılın sonlarından Nehru'nun ölüm yılı olan 1964'e kadar uzanan tarihsel bir çerçeveyi kapsayan çalışmada, realist ve hermenötik yöntemlerin bir sentezi kullanılmıştır. Realist yaklaşım, bağımsızlık hareketi, anayasal kurumsallaşma ve devlet inşası süreçlerini nesnel olarak analiz etmeyi sağlarken; hermenötik yaklaşım, Nehru'nun konuşmaları, yazıları ve siyasal söylemlerini yorumlayarak onun ideolojik derinliğini çözümlemiştir. Çalışmanın sonucunda, Nehru'nun modern Hindistan'ı laiklik, demokrasi ve sosyal adalet ilkeleri üzerine kurduğu saptanmıştır. Nehru'nun siyasal vizyonu, demokratik değerlere ve laikliğe sıkı sıkıya bağlı bir yönetim anlayışına dayanmaktadır. Ekonomik alanda da, sosyal adalet ve eşitlik ilkelerine dayalı planlı kalkınmayı ve karma ekonomi modelini benimsemiştir. Toplumsal alanda kast sisteminin yarattığı eşitsizliklerle mücadeleyi ve kadın haklarını temel reformlar olarak görmüştür. Dış politikada ise geliştirdiği bağlantısızlık ilkesi, Hindistan'ı Soğuk Savaş döneminde özgün bir diplomatik konuma yerleştirmiştir. Nehru'nun bu mirası, günümüz Hindistan demokrasisi için halâ bir referans noktasıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to understand the ideological foundation of modern India by analyzing the intellectual, political, and historical effects of Jawaharlal Nehru during the founding process of the Republic of India. The study, covering a historical framework from the late 19th century to 1964, the year of Nehru's death, employs a synthesis of realist and hermeneutic methods. The realist approach objectively analyzes the processes of the independence movement, constitutional institutionalization, and state-building, while the hermeneutic approach interprets Nehru's speeches, writings, and political discourses to decipher his ideological depth. The study concludes that Nehru founded modern India on the principles of secularism, democracy, and social justice. Nehru's political vision was based on a governance approach strictly adhering to democratic values and secularism. In the economic sphere, he adopted planned development and a mixed economy model based on the principles of social justice and equality. In the social realm, he viewed the struggle against the inequalities created by the caste system and the advancement of women's rights as fundamental reforms. In foreign policy, the principle of non-alignment he developed placed India in a unique diplomatic position during the Cold War era. This legacy of Nehru remains a reference point for India's democracy today.