İklim değişikliği politikalarının üniversitelerde kurumsallaşması: Hacettepe Üniversitesi örneği
Institutionalization of climate change policies in universities: the case of Hacettepe University
  1. Tez No: 997278
  2. Yazar: ESRA SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİKA ŞULE ERÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hacettepe Üniversitesi, Kurumsallaşma, İklim, İklim değişikliği, İklim krizi, İklim politikaları, Hacettepe University, Institutionalization, Climate, Climate change, Climate crisis, Climate policy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
İklim değişikliği, sadece yaşanılan dönemi değil, aynı zamanda önlem alınmadığı takdirde gelecek nesilleri şimdi olduğundan çok daha fazla etkileyebilecek küresel bir sorundur. Bu sorunun çözümünde eğitim kilit bir rol üstlenmektedir. Akademik bilgi üretimi ve toplumsal sorumluluk bağlamında bir eğitim kurumu olarak üniversiteler, iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum sürecinde önemli bir aktör olarak öne çıkmaktadır. İklim değişikliği, üniversiteler açısından sadece çevresel bir sorun değil, aynı zamanda kurumsal sorumluluk ve yönetişim olarak da ele alınması gereken kritik bir alandır. Bu araştırma, Hacettepe Üniversitesi örneği üzerinden üniversitelerde iklim değişikliği politikalarının kurumsallaşma sürecini incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma desenine dayalı durum çalışması yaklaşımıyla gerçekleştirilen araştırmada, amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen üniversitede ilgili politika ve uygulama süreçlerinde görevli farklı akademik ve idari birimlerdeki kişilerle yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca literatür ve belge incelemesi yoluyla tamamlayıcı verilere ulaşılmıştır. Toplanan veriler, içerik ve tematik analiz teknikleri kullanılarak çözümlenmiş; bulgular, politika geliştirme ve uygulama süreci, kurumsal yapı ve roller, karşılaşılan zorluklar ve çözüm yolları, yürütülen faaliyetler ve etkileri, gelecek perspektifleri ve hedefler olmak üzere altı ana tema altında değerlendirilmiştir. Araştırma sonucu, Hacettepe Üniversitesi'nin sürdürülebilirlik temelli adımlarla iklim değişikliği politikalarının kurumsal düzeyde yapılandırılması yolunda kararlı ve sistemli bir dönüşüm sürecinde olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda araştırmada, üniversitelerde iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum süreçlerinin daha görünür, ölçülebilir ve izlenebilir bir yapıya ulaşabilmesi için sürdürülebilirlikten ayrışmış, özel iklim politikalarının stratejik belgelerle desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Climate change is a global problem that may affect not only the current period but also future generations much more than now if no measures are taken. Education plays a key role in solving this problem. As an educational institution in the context of academic knowledge production and social responsibility, universities stand out as an important actor in the process of combating and adapting to climate change. Climate change is not only an environmental problem for universities, but also a critical area that needs to be addressed as institutional responsibility and governance. This research aims to examine the institutionalization process of climate change policies in universities through the example of Hacettepe University. In the research, which was conducted with a case study approach based on qualitative research design, interviews were conducted through a semi-structured interview form with people in different academic and administrative units involved in the relevant policy and implementation processes at the university determined by purposive sampling method. In addition, complementary data were obtained through literature and document review. The data collected were analyzed using content and thematic analysis techniques; the findings were evaluated under six main themes: policy development and implementation process, institutional structure and roles, challenges and solutions, activities carried out and their impacts, future perspectives and goals. The results of the research show that Hacettepe University is in a determined and systematic transformation process towards structuring climate change policies at the institutional level with sustainability-based steps. In this direction, the research suggests that in order for the processes of combating and adapting to climate change in universities to reach a more visible, measurable and traceable structure, it is recommended to support specific climate policies that are differentiated from sustainability with strategic documents.