Normatif güzellik idealleri: Kadınların özneleşme sürecinde baskı ve özgürleşme tartışması
Normative beauty ideals: The debate on oppression and liberation in women's subjectification process
- Tez No: 997348
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET GÜLÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyoloji, Sociology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, gündelik hayatta sıradan ve olağan görünen güzellik pratiklerinin bazı kadınlar için kişisel bir tercih olmasının ötesinde, cinsiyet normları, beden politikaları ve iktidar ilişkileri ile normatif kadınlığın inşasında merkezi bir rolü olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla Foucault'nun iktidar, özne, bilgi ve söylem kavramlarına odaklanarak kadınların özneleşme sürecinde güzellik pratiklerinin nasıl inşa edildiğini postyapısalcı bir bakış açısıyla analiz etmektedir. Bu analiz güzellik pratiklerinin hem baskılayıcı görünen yönlerini hem de güç ve direniş aracı olarak tanımlanmasını tartışmaktadır. Nitel araştırma yönteminden faydalanarak düzenli olarak güzellik salonlarına giden 17 kadınla yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Tez, görüşme yapılan kadınların anlatılarına odaklanarak güzellik pratiklerini bazen bir tahakküm bazen de kendilerini güçlü ve özgür olarak ifade etmenin aracı olarak benimsediklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reveal that seemingly ordinary and commonplace beauty practices in daily life, beyond being a personal choice for some women, play a central role in the construction of normative femininity through gender norms, body politics, and power relations. To this end, it analyzes how beauty practices are constructed in women's subjectivation processes from a post-structuralist perspective, focusing on Foucault's concepts of power, subject, knowledge, and discourse. This analysis discusses both the seemingly oppressive aspects of beauty practices and their definition as tools of power and resistance. Employing a qualitative research method, semi-structured in-depth interviews were conducted with 17 women who regularly visit beauty salons. The thesis focuses on the narratives of the interviewed women, demonstrating that they sometimes adopt beauty practices as a form of subjugation, and at other times, as a means of expressing themselves powerfully and freely.