1980 sonrası Türkiye'de işçi sınıfı kültürünün oluşum ve çözülme eşikleri: PETKİM-Yarımca Sanayi Havzası işçileri örneği
The formation and dissolution thresholds of working-class culture in Türkiye after 1980: The example of workers in the PETKIM-Yarımca Industrial Basin
- Tez No: 997360
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ÇABUK KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi sosyolojisi, Economic sociology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de 1980 sonrası gerçekleştirilen neo-liberal dönüşüm süreçlerinde pek çok tartışmaya yol açan“özelleştirme”olgusu önemli bir yer işgal eder. Pek çok üretim tesisi özelleştirme amacıyla parçalanırken, önceden kamuya ait olan pek çok üretim hattının kapısına kilit vurulmasının nedeni de yine özelleştirme gayesi olmuştur. Bu çalışmada özelleştirme kapsamına alınarak yok edilen tesislerden biri olan İzmit Petkim Yarımca Kompleksi'nde özelleştirme tartışmalarının başlamasıyla birlikte yaşananlar işçilerin tanıklıklarıyla anlatılmaktadır. İhracata yönelik üretim yapan bu tesiste yaşananlar, Türkiye'de Kamu İktisadi Teşekküllerinin hangi çıkar grupları tarafından hangi amaçlarla yok edilmek istendiği sorusuna ışık tutar. Bu doğrultuda çalışmada kamuoyuna özelleştirme gerekçeleri olarak sunulan belli başlı konuların işçiler tarafından nasıl ifade edildiğine odaklanılmaktadır. Bu eksende incelenen üretim havzasında mercek altına alınan“içsel ilişkilerin”çözümlenmesiyle özelleştirme sürecinin iç yüzü açığa çıkarılmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of“privatization,”which has generated extensive debate, occupies a significant place within the neo-liberal transformation processes implemented in Turkey after 1980. While many production facilities were fragmented for the purposes of privatization, the closure of numerous previously state-owned production lines was likewise driven by the goal of privatization. This study narrates, through the testimonies of workers, the experiences that unfolded at the İzmit Petkim Yarımca Complex -one of the facilities that was incorporated into the privatization program and subsequently dismantled. The developments at this export-oriented plant shed light on the question of which interest groups sought the destruction of State Economic Enterprises in Turkey and for what purposes. In this respect, the study focuses on how the key arguments presented to the public as justifications for privatization are articulated by the workers themselves. Within this framework, by analyzing the 'internal relations' scrutinized in the examined production basin, the study seeks to uncover the underlying dynamics of the privatization process.