Combatting child labour in Türkiye: Stakeholders in policy design
Türkiye'de çocuk işçiliği ile mücadele: Politika tasarımında paydaşlar
  1. Tez No: 997366
  2. Yazar: EVRİN DAĞKALDIRAN DEMİRALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE İDİL AYBARS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Korunmaya muhtaç çocuklar, Çalışan çocuklar, Children who are in need protection, Working children
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de çocuk işçiliğiyle mücadeleye yönelik ulusal politika belgelerinin tasarımındaki yapısal kusurları nitel bir araştırma çerçevesinde incelemektedir. Çalışma, politika belgelerinin hazırlanma sürecine dahil olan, sürece sınırlı katkı sunan ve süreçten dışlanan kurumların bakış açılarını dikkate alarak, politika tasarımında kurumsal rollerin, katılım biçimlerinin ve yönetişim yapısının nasıl şekillendiğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, çocuk işçiliğiyle mücadeleye ilişkin ulusal mevzuat, uluslararası düzenlemeler ve iki ulusal politika belgesi doküman analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu inceleme, politika belgelerinde öngörülen kurumsal yapı, rol tanımları ve paydaş katılımına ilişkin çerçeveyi ortaya koymayı hedeflemiştir. Bununla birlikte, belge analiziyle sınırlı kalmamak amacıyla, politika tasarım sürecine farklı düzeylerde dahil olmuş kurumsal aktörlerle derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, kurumların tasarım sürecindeki konumlarını nasıl algıladıklarını, katkılarının hangi aşamalarda sınırlı kaldığını ve politika belgelerinde ortaya çıkan tasarım boşluklarını nasıl değerlendirdiklerini anlamaya imkân sağlamıştır. Böylece nitel veri, belge analizinde görünmeyen katılım eşitsizliklerini, rol belirsizliklerini ve tasarıma ilişkin hataları görünür kılmıştır. Araştırma bulguları, politika belgelerinin büyük ölçüde merkeziyetçi bir yaklaşımla hazırlandığını; sosyal ortaklar, sivil toplum ve akademinin katılımının sınırlı kaldığını ve kurumsal rol tanımlarındaki belirsizliklerin politika tasarımını zayıflattığını göstermektedir. Ayrıca, politika belgelerinin sosyoekonomik bağlam, sürdürülebilirlik, toplumsal cinsiyet, veri altyapısı ile denetim ve yaptırım mekanizmaları açısından önemli tasarım eksiklikleri içerdiği tespit edilmiştir. Çalışma, çocuk işçiliğiyle mücadele politikalarını uygulama sonuçları üzerinden değil, tasarım süreci ve kurumsal bakış açıları üzerinden ele alarak literatüre özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to examine the structural flaws in the design of national policy documents aimed at combating child labour in Türkiye within the framework of a qualitative research. The study aims to analyse how institutional roles, forms of participation, and governance structures are shaped in policy design by considering the perspectives of institutions involved in the policy document preparation process, those with limited contribution to the process, and those excluded from the process. Within the scope of the research, national legislation, international regulations, and two national policy documents related to combating child labour were examined using document analysis methods. This examination aimed to reveal the framework regarding the institutional structure, role definitions, and stakeholder participation envisaged in the policy documents. However, in order not to be limited to document analysis, in-depth semi-structured interviews were conducted with institutional actors involved in the policy design process at different levels. The interviews provided an opportunity to understand how institutions perceived their position in the design process, at which stages their contributions were limited, and how they assessed the design gaps that emerged in the policy documents. Thus, qualitative data revealed participation inequalities, role ambiguities, and design errors that were not apparent in document analysis. Research findings indicate that policy documents are largely prepared using a centralised approach; the participation of social partners, civil society and academia remains limited; and uncertainties in institutional role definitions weaken policy design. Furthermore, it has been determined that policy documents contain significant design deficiencies in terms of socio-economic context, sustainability, gender, data infrastructure, and oversight and enforcement mechanisms. The study makes a unique contribution to the literature by examining policies to combat child labour not through their implementation outcomes but through the design process and institutional perspectives.