Dijital ve geleneksel ölçü yöntemleri ile hazırlanan 3 farklı full molar kronun internal uyumları ve basma dayanımlarının karşılaştırılması
Comparison of internal fit ond load bearing capacity of 3 different full molar crowns that digital and conventional impressions method are prepared
  1. Tez No: 997386
  2. Yazar: BÜLENT KADİR TARTUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH AYNA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental materyaller, Polieterketonketon, Dental materials, Polyetherketonketone
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı geleneksel ve dijital ölçü yöntemi üretilen full molar kronların yapımında kullanılan 3 farklı materyalin internal uyumu ve basma dayanımlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem : Doğal diş formunu taklit etmesi amacıyla akrilik maksiller birinci molar diş koleden 1.5 mm chamfer basamak derinliğinde, okluzaldan ise 2.0 mm derinliğinde prepare edilip zirkonyum model elde edilmiştir. Bu modelden dijital ve geneleksel ölçü tekniği kullanılarak 3 farklı materyal üretilmiştir. Materyaller zirkonyum, yüksek dirençli polimer ve hibrit seramik olarak belirlenmiştir. Her denek grubu içi 10 adet geleneksel ölçü yöntemi 10 adet ise dijital ölçü yöntemi kullanılmıştır. her materyal için ise 20 adet, toplamda 60 adet CAD-CAM sistemi full molar kron hazırlanmıştır. Denek grupları şu şekilde belirlendi : GP Geleneksel ölçü yöntemi ile üretilen yüksek dirençli polimer GZ Geleneksel ölçü yöntemi ile üretilen zirkonyum GC Geleneksel ölçü yöntemi ile üretilen hibrid seramik DP Dijital ölçü yöntemi ile üretilen yüksek dirençli polimer DZ Dijital ölçü yöntemi ile üretilen zirkonyum DC Dijital ölçü yöntemi ile üretilen hibrid seramik Üretim aşamasında standardizasyonu sağlamak amacıyla siman aralığı 30 μm olarak belirlenmiştir. Elde edilen bütün kronların marjinal aralık hesaplamaları için silikon replika tekniği kullanılıp elde edilen replikalar 40X ışık mikroskobu altında dijital ortama aktarılıp JPEG formatında Auto CAD yardımı ile prepare diş ile kron arasındaki boşluk hesaplanarak karşılaştırılmıştır. Daha sonra örneklere universal test cihazında restorasyonun uzun aksına paralel olacak şekilde 5 mm çaplı kırıcı uç ve 0.5mm/dk hızla deformasyon meydana gelene kadar yükleme yapılmıştır. Değerler Newton cinsinden kaydedip istatiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular ve Sonuçlar : Ölçümler sonucunda internal aralık ortalama değerleri GP: 92.03 μm, GZ: 102.22 μm, GC: 93.62 μm, DP: 93.67 μm, DZ: 98.65 μm, DC: 81.74 μm, bulunmuştur. Basma dayanım ortalama değerleri ise GP: 2193.73 N, GZ: 3203.45 N, GC: 2261.25 N, DP: 2214.23 N, DZ: 3292.82 N, DC: 2325.02 N bulunmuştur. Dijital ve geleneksel ölçü yöntemi ile üretilen kronların internal aralık değerleri ortalamaları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Basma dayanım ortalamaları istatiksel olarak karşılaştırıldıklarında ise Zirkonyum materyali anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda elde edilen sonuçlara göre materyallerin klinik olarak kullanma uygun olduğu ve dijital ve geleneksel ölçü yöntemi arasında herhangi bir fark olmadığı ortaya çıkmıştır. Fakat sonuçlarımızın ilgili in vitro ve in vivo çalışmalar ile desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to compare internal fit and load bearing capacity of 3 different full molar crowns that digital and conventional impressions method was prepared. Material and method: Acrylic maxillary first molar tooth was prepared 1.5 mm chamfer on step and 2.0 mm occlusal reduction in order to imitate the natural tooth then zirconium model was obtained. 3 different materials with digital and conventional measuring technique is obtained using this model. Materials were designated as zirconium, hybrid ceramic and high resistance polymer. 10 crowns in each group will be preferred conventional impression method, other 10 crowns remained in group will be preferred digital impression method. 20 molar crowns are made for each group. Thus, 60 molar full crowns are produced with the CAD-CAM system. Experimental groups were; GP Highly resistant polymer produced by the conventional impression method GZ Zirconium produced by the conventional impression method GC Hybrid ceramic produced by the conventional impression method DP Highly resistant polymer produced by the digital impression method DZ Zirconium produced by the digital impression method DC Hybrid ceramic produced by the digital impression method In order to ensure standardization, cement space has been identified as 30μm during the production stage. Silicone replica technique used for calculation of internal gaps of the all crowns. Replicas that obtained were digitized under a 40X light microscopy. Then hammer tip diameter of 5mm to be parallel to the long axis of the restoration in a universal testing machine and 0.5 mm/min until the resulting deformation was made to loading. Values were recorded in Newton and statistical analysis was used. Results and conclusion: As a result of impressions, mean values for internal gap were GP: 92.03 μm, GZ: 102.22 μm, GC: 93.62 μm , DP: 93.67 μm , DZ: 98.65 μm, DC: 81.74 μm. mean values for load bearing capacity were GP: 2193.73 N, GZ: 3203.45 N, GC: 2261.25 N , DP: 2214.23 N , DZ: 3292.82 N, DC: 2325.02 N . The internal fit from crowns produced by conventional and digital impressions method showed no significantly statistically difference. Load bearing capacity of zirconium groups showed statistically highest values then the other groups. The findings of this study need to be confirmed with in vitro and in vivo studies.