النصوص الإسلامية ودورها في وحدة الأمة
İslamî metinlerin ümmet birliğini sağlamadaki rolü
  1. Tez No: 997499
  2. Yazar: NWENAR HAMAD AMİN SHEKHA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CÜNEYT GÖKÇE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ümmet, Vahdet, İhtilaf, Nass, Kur'an, Unity, Difference, Text, Qur'an, Sunnah
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, İslam ümmetinin en kritik meselelerinden biri olan vahdet konusunu ele almaktadır. Günümüzde ümmet, mezhebi ayrılıklar, etnik ve mezhep temelli çatışmalar ile siyasi bölünmeler sebebiyle iç bütünlüğünü kaybetmekte ve dışarıdaki etkisini zayıflatmaktadır. Bu bağlamda,“İslamî Metinlerin Ümmetin Birliğindeki Rolü: Konulu Bir İnceleme”başlıklı bu araştırma, Kur'ân-ı Kerîm ve Sünnet-i Seniyye'den birlik ile ilgili metinleri bilimsel ve analitik bir bakışla incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, vahdeti ve cemaati teşvik eden, ayrılığı ve çekişmeyi yasaklayan metinler taranmış; bu metinlerin inançtan toplumsal ve siyasî hayata kadar ümmetin birliğini tesis etmeye yönelik temel kavramları nasıl yerleştirdiği analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation addresses one of the most critical issues facing the Islamic Ummah: the issue of unity, which represents a cornerstone of the religion, a foundational principle of the Shari'ah, and an essential requirement for preserving the integrity of the Ummah and restoring its civilizational role—especially in light of the sectarian, ethnic, and political conflicts that have weakened its internal cohesion and undermined its external strength and global presence. Entitled“Islamic Texts and Their Role in the Unity of the Ummah: An Objective Study,”this research presents a scholarly analytical study of a collection of Qur'anic and Prophetic texts related to the topic. It examines the verses and hadiths that emphasize unity and collective identity while prohibiting division and conflict, tracing the core values embedded in these texts and how they can establish lasting unity rooted in creed and reflected in the social and political realities of the Muslim community.