دراسة النّصوص في كتب اللّغة العربيّة لغير النّاطقين بها وفقًا لـ(سيفر) وانقرائيّتها:المستوى المتوسّط في سلسلتي اللّسان الأمّ والمنهج العالميّ نموذجًا
Arapça öğretiminde metinler ve okunabilirliğinin Avrupa Ortak Başvuru Metnine göre incelenmesi (Silsiletu'l Lisan ve Menhec el-Alemi B1-B2 Serisi örneği) / Examination of texts and their readability in Arabic teaching books for non-native speakers according to (CEFR) standards: In the intermediate level (B1-B2) of the mother tongue and the global curriculum series as examples
  1. Tez No: 734960
  2. Yazar: YASSER ALKHEDER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ INAIATILLA AZIMOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okunabilirlik, Sever, Yabancılara Arapça öğretimi, Cloze Testi, Analma ve Kavrama Testi, Readability, CEFR, Teaching Arabic to non-native speakers, Close Test, Comprehension Test
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Eğitsel metinler, öğrencinin öğrenmesi açısından temel bileşenlerden biri sayılır. O metinler üzerinden, kendi anadili olan kişilerin arasındaki gerçek iletişim bağlamında kelime ve dil yapılarını edinir, bu sayede anlama ve kavrama yeteneği artar. Dolayısıyla metinlerin çeşitliliği, onu bir çok söylemsel biçim ve anlatım yöntemiyle dolu hale getirir. Bu noktadan hareketle bu araştırma, yabancılara Arapça öğretimi serisi, Ana dil ve Küresel müfredat olmak üzere iki serinin orta düzeydeki (B1 -B2) metinleri dillerin öğrenilmesi, öğretilmesi ve değerlendirmesindeki ortak Avrupa referans çerçevesi standartları uygunlukları ve okunabilirlik derecesini (cloze) ve kavrama testleri açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma iki yönü eşleşmesi üzerine ilerledi : teorik yön ve pratik yön .Teorik yönü, yabancılara Arapça öğretiminde metinlerin kavramı, mahiyeti ve önemi, Sever'e göre eğitim metinleri oluşturmanın en önemli temelleri , eğitim metninin özellikleri , türleri ve kriterleri içerdi , ve metinlerin okunabilirliği , onu ölçmenin en önemli yöntemlerini ve (test) analizin güvenirliliği gösterildi , bu da onu yalnızca metne odaklandığından metnin okunabilirliği ölçmek için güvenilir bir araç haline getirdi . Pratik yönüne gelince, teorinin neticesi ve verilerinin uygulanmasıydı, Ana dil ve Küresel müfredat serilerini seçilen iki yönteme göre ölçmek ve öngörülen kitaptaki okunabilirliğine göre okunabilirlik derecesini bilmektir. Ayrıca araştırmayı diğerlerinden ayıran şey, Avrupa Dil Öğrenme, Öğretme ve Değerlendirme (Siver) çerçevesinden ortaya çıkan kriterlerin, iki serinin orta düzeydeki B1-B2 metinlerini değerlendirmesi ile mümkün olduğunca metnin değerlendirmesinin birçok yönünü kapsayacak şekilde, okunabilirliği (cloze , anlama) gibi ölçme yöntemleri aracılığıyla okunabilirlik testini bir arada toplamaktır ve değerlendirmeye yönelik bir araştırmada nadiran karşılaşan bir üçlemenin birleşmesidir , o da değerlendirme için mümkün olan en iyi sonuca ulaşmak için küresel referans çerçevelerinin (sever) , uzmanların , mütehassısların ve eğitimli insanların tahkimidir .Dolayısıyla bu üçleme incelenen metinleri kuşatan olmulu ve olmusuz yönlerini gösterdi ve her iki serideki performans göstergelerinin çoğunda Sever kriterleri ile aynıdı. Böylece, nicel ölçüm ve yüzdeleri çıkarmaya geçmek için bu kriterleri performans göstergelerine dönüştürdükten sonraydı. Metinler ayrıca, mu'temet iki yönteme göre en yüksek okunabilirlik seviyesi olan bağımsız seviyeye ulaştığı için yüksek bir okunabilirlik göstermiştir. Ayrıca, her iki seride de en zayıf olan üslup seviyesi hariç tüm seviyelerde yüksek bir okuma anlama yüzdesi gösterdi. Küresel müfredat serisinin tüm test ve standartlarına rağmen, bu iki serinin metinleri yüksek düzeyde okunabilirlik ve okuma anlama , (Sever) standartlarına uygunluk ,kendilerine verilen görevleri yerine getirme ve kendisinden istenilen hedeflere ulaşmak becerisindeydi. Allah'tan başarı ve doğruluğu diler, ona güvenir ve ondan yardım dilerim.
Özet (Çeviri)
Educational texts are the cornerstone on which the learner's reception process is based, and from which the learner acquires vocabulary and linguistic structures in their true communicative context that is circulated among the native language speakers, and through them, the ability to understand and comprehend intensifies, since the texts diversification makes them replete with many discursive forms and expressive techniques. From this point of view, this research seeks to study texts in two series of teaching Arabic for non-native speakers; SILSILETU'L-LISAN (The Mother Tongue Series), and The Global Curriculum, at the intermediate level (B1-B2), in terms of their conformity with the standards of the European Framework of Reference for Language Learning, Teaching and Assessment, and in terms of measuring their readability according to the Close and Comprehension tests. The research adopted the approach of pairing the two aspects: The theoretical side and the practical side. The theoretical side included talking about the concept, nature and importance of texts in teaching Arabic to non-native speakers, standing upon the most important foundations for designing educational texts, features of educational texts, types of texts and their standards according to CEFR, showing the importance of measuring text readability, the most important methods of measuring texts, and what distinguished the close test of reliability and constancy, which makes it a safe and reliable tool for measuring text readability, since it focuses on the text rather than anything else. As for the practical side, it was a fruit of the theoretical, and an application of its data, to measure the texts of The Mother Tongue Series, and the Global Curriculum, according to the two chosen methods, in order to know the extent of its readability and its gradation according to that readability in the selected books. The research took advantage of combining the standards of CEFR in judging the texts of the two series at the intermediate level (B1-B2), and between testing its readability through methods of measuring readability (close and comprehension, to cover the largest amount of aspects of text evaluation, and to make a triple method that rarely happens in a research that aimed at evaluation; which are consulting CEFR, consulting experts and specialists, and consulting learners, to reach the best possible result for evaluation and assessment. The triple-sided method showed the pros and cons surrounding the studied texts, and they were identical to CEFR criteria in most of the performance indicators in both series, after converting the criteria into performance indicators to move on to quantitative measurement and extracting percentages. The texts showed high levels of readability that came in the independent level which the highest level, according to the two adopted methods, and the research showed a shortage in the amount of original literary texts at the intermediate level in both series, and a high percentage of reading comprehension at all levels except for the tasting level, which came at the lowest level in both series. Despite that The Global Curriculum series was at the forefront in all tests and standards, both series texts were at a high level in terms of readability, reading comprehension, conformity with CEFR standards, the ability to perform the tasks assigned to them, and achieving the desired objectives. And I ask Allah for success and guidance; from Him we seek help, and upon Him we rely.