Hemşirelerin örgütsel iklim algıları üzerinde kariyer çapalarının etkisi: Algılanan yönetici desteğinin düzenleyici rolü
The effect of career anchors on nurses' organizational climate perceptions: Moderating role of perceived supervisor support
- Tez No: 788547
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET ÜNALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kariyer çapaları, Örgüt iklimi, Algılanan Yönetici Desteği, Hemşire, Kariyer yönelimi, Career anchors, Organizational support, Perceived Supervisor Support, Nurse, Career orientation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin örgütsel iklim algıları üzerinde kariyer çapalarının etkisini ve hemşirelerin algıladığı yönetici desteğinin bu etkideki düzenleyici rolünü tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılan araştırmanın evrenini Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'inde çalışan yönetici pozisyonunda olmayan 896 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi 270 hemşire olarak hesaplanmış, araştırmaya 277 hemşire dâhil edilmiştir. Hemşirelerin sosyo-demografik yapısı, kariyer çapaları, örgüt iklimi ve yönetici desteği algılamaları toplam 110 soruluk anket ile ölçülmüştür. Toplanan verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22, ölçeklerin doğrulayıcı faktör analizlerinde AMOS 24 istatistik programları ve düzenleyici etki analizlerinde PROCESS Macro eklentisi kullanılmıştır. Hemşirelerin baskın kariyer çapasının yaşam tarzı ve hizmet-kendini adama olduğu, hastanenin iklimini bürokratik, yönetici desteğinin ise orta düzeyde algıladıkları bulunmuştur. Bürokratik ve destekleyici örgüt iklimine, tüm kariyer çapalarının; yenilikçi iklime, teknik yetkinlik ve otonomi çapalarının pozitif yönde, yönetici desteğinin ise negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı etkilerinin olduğu bulunmuştur. Yönetici desteğinin güvenlik/istikrar ve hizmet kendini adama ile bürokratik iklim arasındaki ilişkide; hizmet kendini adama ile desteleyici iklim arasındaki ilişkide; genel yönetsel yetkinlik, girişimcilik, hizmet kendini adama, meydan okuma ve hayat tarzı çapaları ile yenilikçi örgüt iklimi algısı arasındaki ilişkide düzenleyici etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of career anchors on the nurses' organizational climate perceptions and the moderator role of nurses' perceived supervisor support in this effect. The population of the study, which used correlational survey model, one of the quantitative research patterns, included 896 nurses working at Erciyes University Health Application and Research Center and who were not executives. The sample of the study was determined as 270 nurses, and 277 nurses were included in the study. The socio-demographic structures of the nurses, career anchors, organizational climate and supervisor support perceptions were measured by a 110-question survey. SPSS 22 was used in the statistical analysis of the data collected, AMOS 24 in the confirmatory factor analyses of the scales and PROCESS Macro attachment in the moderator impact analyses. It was found that the dominant career anchors of the nurses were lifestyle and service – dedication, they perceived the hospital climate as bureaucratic and they perceived supervisor support at moderate level. It was found that all career anchors had positive and statistically significant effect on bureaucratic and supportive organizational climate, the anchors of technical competence and innovative climate was effected positive and significantly by autonomy and negatively and significantly by supervisor support. It was found that the regulatory impact of the supervisor support was statistically significant in the relation between security/stability and service/dedication and bureaucratic climate, between service/dedication and supportive climate and between the anchors of general managerial competence, entrepreneurship, service/dedication, challenge and lifestyle and innovative organizational climate perception.