Kent ve afet lojistiğinde dağıtım yeri seçimi: Sivas ili uygulaması
Facility location selection in urban and disaster logistics: The case of Sivas province
  1. Tez No: 997564
  2. Yazar: NİSA ER ÇAKMAKTEPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUALLA AKÇADAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, İşletme, Uluslararası Ticaret, Urban and Regional Planning, Business Administration, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Afetler, Analitik hiyerarşi süreci, Sivas, Çok kriterli karar verme, Disasters, Analytical hierarchy process, Sivas, Multi criteria decision making
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Kentleşmenin hızlanması ve afet risklerinin artması, lojistik süreçlerin planlı ve etkin bir biçimde ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Afet sonrası yardım faaliyetlerinin başarısı, malzemelerin ihtiyaç sahiplerine zamanında, güvenli ve adil ulaştırılmasına bağlıdır. Bu süreçte belirleyici bir karar problemi olan dağıtım yeri seçimi; konum, altyapı, kurumlar arası iş birliği ve güvenlik gibi çok sayıda kriteri barındırmaktadır. Bu çalışmada, Sivas ili özelinde kent ve afet lojistiği kapsamında en uygun dağıtım yerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Analiz sürecinde Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ve TOPSİS yöntemleri kullanılmıştır. Literatür taraması ve uzman görüşleri sonucunda belirlenen kriterler AHP ile ağırlıklandırılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, ana kriterlerde“Güvenlik (K4)”, alt kriterlerde ise“Hükümet (K3AK2)”kriterinin en yüksek ağırlığa sahip olduğu saptanmıştır. Bu bulgu, yer seçiminde genellikle erişilebilirlik kriterinin öncelendiği literatürden farklı olarak, güvenlik ve kurumsal iş birliğini afet planlamasındaki önemini ortaya koymaktadır. Elde edilen ağırlıklar doğrultusunda alternatifler TOPSİS yöntemi ile sıralanmış ve Sivas ili için en uygun lokasyonun“27 Haziran Öğretmenler Parkı”olduğu belirlenmiştir. Çalışma, sistematik karar verme yaklaşımlarının afet yönetimindeki önemini vurgulayarak yerel yönetimler için stratejik bir rehber sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The acceleration of urbanization and the increasing risks associated with disasters necessitate the systematic and efficient planning of logistics processes. The success of post-disaster relief operations depends on the timely, secure, and equitable delivery of aid materials to affected populations. Within this context, facility location selection—being a critical decision problem—encompasses multiple criteria such as location, infrastructure, inter-institutional coordination, and security.This study aims to determine the most suitable distribution location within the scope of urban and disaster logistics for the province of Sivas. In the analysis process, the Analytic Hierarchy Process (AHP) and the Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS), both Multi-Criteria Decision-Making (MCDM) methods, were employed. The criteria identified through a comprehensive literature review and expert opinions were weighted using AHP. According to the results of the analysis,“Security (K4)”was found to have the highest weight among the main criteria, while“Government (K3AK2)”ranked highest among the sub-criteria. Contrary to the existing literature, which generally prioritizes accessibility in location selection, this finding highlights the critical importance of security and institutional collaboration in disaster planning. Based on the obtained weights, the alternatives were ranked using the TOPSIS method, and“27 Haziran Teachers' Park”was identified as the most suitable location for Sivas province. The study emphasizes the significance of systematic decision-making approaches in disaster management and provides a strategic guideline for local authorities.