Fen bilimleri öğretmenlerinin teknoloji kullanımlarını geliştirmek amacı ile bir mesleki öğrenme topluluğu oluşturma ve topluluğun etkililiğini değerlendirme
Establishing a professional learning community to enhance science teachers' use of technology and evaluating its effectiveness
  1. Tez No: 997574
  2. Yazar: SİBEL DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH OĞUZHAN DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi eğitimi, Fen bilgisi öğretimi, Okul-aile iş birliği, Web 2.0, Öğretmenlerin mesleki iş birliği, Science education, Science teaching, School-family cooperation, Web 2.0, Teacher collaboration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, fen bilimleri öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını öğretim süreçleri boyunca kullanımlarının etkisini incelemek ve bu süreçte oluşturulan mesleki öğrenme topluluğunun öğretmenlerin mesleki gelişimleri üzerindeki yansımalarını ortaya koymaktır. Teknoloji destekli etkinliklerin eğitim sürecinde daha fazla yer alması, öğretmenlerin bu araçları sınıf ortamında etkin bir biçimde kullanabilmesini gerektirmektedir. Bu araştırmada, Web 2.0 tabanlı araçların eğitim sürecine dahil edilmesinin öğretmenlerin ders içi etkinliklerine nasıl yansıdığını ve üyesi oldukları mesleki öğrenme topluluğunun bu yöndeki süreci nasıl desteklediğini elde edilen bulgular sonucunda ortaya koyulması hedeflenmektedir. Araştırma, nitel araştırma yöntemi kapsamında ele alınmış olup çalışma, fen bilimleri öğretmenlerinden oluşan bir mesleki öğrenme topluluğunun çerçevesinde yürütülmüştür. Çalışma grubunu, belirlenen ölçütler doğrultusunda gönüllü olma durumlarına göre seçilmiş olan fen bilimleri öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırma boyunca öğretmenler, Web 2.0 tabanlı araçları derslerinde entegre ederek kullanabilmeye yönelik planlar gerçekleştirmiştir. Bu planların oluşum süreci mesleki öğrenme topluluğu altında gerçekleştirilen toplantılar sayesinde gerçekleşmiş ve bu toplantılar aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırma verileri; yarı yapılandırılmış görüşmeler, uygulama gözlemleri, araştırmacı günlükleri ve tüm bu sürece ilişkin dokümanlar aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, nitel veri analiz yöntemleri kullanılarak çözümlenmiş ve temalara ayrılarak v yorumlanmıştır. Nitel veri analizleri kapsamında öğretmenlerin teknolojiyi derslerinde kullanmaya yönelik görüşleri, bilgi, beceri ve tutumlarında meydana gelen değişimler ile mesleki etkileşim süreçleri ayrıntılı biçimde ele alınarak incelenmiştir. Araştırma bulguları, Web 2.0 uygulamalarının mesleki öğrenme topluluğu kapsamında gerçekleştirilmesinin öğretmenlerin ders planlama, eğitim-öğretim sürecini farklı etkinliklerle çeşitlendirerek zenginleştirme ve öğrencilerin derse katılımında olumlu anlamda katkı sağladığını göstermektedir. Ayrıca öğretmenlerin teknoloji entegrasyonuna yönelik farkındalıklarının arttığı, daha özgüvenli oldukları, meslektaşlarıyla iş birliği içinde çalışmaya daha istekli hâle geldikleri ve deneyimsel paylaşımlarının güçlendiği belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, Web 2.0 tabanlı uygulamaların mesleki öğrenme topluluğu aracılığı ile ele alınmasının, fen bilimleri öğretmenlerinin mesleki gelişimlerini destekleyen etkili bir yaklaşım olduğu sonucunu ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, öğretmenlerin teknoloji destekli öğretim uygulamalarını sürdürülebilir biçimde geliştirebilmeleri için iş birliğine dayalı mesleki öğrenme ortamlarının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of science teachers' use of Web 2.0 tools throughout the instructional process and to explore how a professional learning community established during this process contributes to teachers' professional development. The increasing presence of technology‐supported activities in educational settings requires teachers to use digital tools effectively within classroom environments. In this context, the study focuses on how the integration of Web 2.0–based tools is reflected in teachers' instructional practices and how participation in a professional learning community supports this process based on the findings obtained. The research was designed within the framework of qualitative research methodology and conducted through a professional learning community consisting of science teachers. The study group comprised science teachers who were selected on a voluntary basis according to predetermined criteria. Throughout the research process, teachers developed and implemented instructional plans aimed at integrating Web 2.0 tools into their lessons. The development and evaluation of these plans were carried out through regular meetings held within the professional learning community. Data were collected through semi‐structured interviews, classroom observations, researcher journals, and documents related to the implementation process. The collected data were analyzed using qualitative data analysis techniques and interpreted by organizing them into themes. Within the scope of the analysis, changes in teachers' vii knowledge, skills, attitudes, and views regarding the use of technology in instruction, as well as their professional interaction processes, were examined in detail. The findings indicate that implementing Web 2.0 applications within the context of a professional learning community positively contributes to teachers' lesson planning processes, enriches instructional practices through diverse activities, and enhances students' participation in lessons. In addition, the results reveal increased awareness of technology integration among teachers, greater self‐confidence, stronger willingness to engage in collaborative work with colleagues, and improved experience‐based professional sharing. Overall, the results suggest that addressing Web 2.0–based practices through a professional learning community represents an effective approach to supporting the professional development of science teachers. Accordingly, it is recommended that collaborative professional learning environments be expanded to promote the sustainable development of technology‐supported instructional practices.