Osman Balcıgil'in biyografik romanlarının tahlili
Analysis of Osman Balcigil's biographical novels
  1. Tez No: 997575
  2. Yazar: BUSE BOLULU DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YİĞİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Biyografik roman, Roman, Tahlil, Biographical novel, Novel, Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Osman Balcıgil'in Biyografik Romanlarının Tahlili başlıklı bu çalışmada, roman ve biyografi türlerinin birleşimi olan biyografik roman ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir. Osman Balcıgil'in sırasıyla Ela Gözlü Pars Celile, Yeşil Mürekkep, İpek Sabahlık, Nefesi Tutku Olan Kadın Afife Jale, Kızıl Çengi ve Cumhuriyet Gibi Bir Kadın Nahit Hanım adlı altı biyografik romanı incelenmiştir. Altı biyografik romanla birlikte gençler için düzenlenmiş olan Ben Celile Nâzım Hikmet'in Annesi, Ben Sabahattin Ali ve Ben Suat Derviş Fosforlu Cevriye'nin Yazarı adlı üç biyografik roman da incelemeye dâhil edilmiştir. Türk edebiyatında, biyografik roman türü ile ilgili son yıllarda mevcut eserlerin artış göstermesiyle birlikte türe ait bilgilerin yeterince olmaması ve tam olarak bu türün sınırlarının anlaşılamaması sebebiyle bu çalışma yapılmıştır. Çalışmanın kuramsal çerçevesinde, biyografi ve biyografik romanın tanımları yapılmış ve söz konusu olan edebî türler hakkında bilgiler verilmiştir. Bulgular başlığında, birinci bölüm olarak Osman Balcıgil'in hayatı ve edebî kişiliği ile biyografik romanların özetlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde altı biyografik romanla birlikte gençler için düzenlenmiş olan üç biyografik roman değerlendirilmiş ve tahliller yapılmıştır. Bu bölümde, olay örgüsünün daha iyi anlaşılması için muhteva başlığı da oluşturulmuştur. Gençler için düzenlenen biyografik romanlar, ilgili romanların alt başlığında değerlendirilmiştir. Çalışma, biyografik roman türünün ve biyografik romanların değerlendirilmesinin yapıldığı sonuç ve öneriler kısmı ile bitirilmiştir. Biyografik roman, kurgu ve gerçekliğin bir arada olduğu bir türdür. Bundan dolayı yazılan biyografik romanların muhtevası, okuyucunun zihninde birçok soru işareti oluşturmaktadır. Tüm soru işaretlerinin cevaplarını birebir yazarın kendisinden öğrenmek amacıyla Osman Balcıgil ile bir röportaj yapılmıştır. Yapılan röportaj, bu çalışmanın sonuna eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study titled Analysis of Osman Balcıgil's Biographical Novels, the biographical novel, which is a combination of novel and biography genres, was evaluated in detail. Osman Balcıgil's six biographical novels namely, Ela Gözlü Pars Celile, Yeşil Mürekkep, İpek Sabahlık, Nefesi Tutku Olan Kadın Afife Jale, Kızıl Çengi and Cumhuriyet Gibi Bir Kadın Nahit Hanım were examined respectively. Six biographical novels were also included in the study, along with three biographical novels for young people: Ben Celile Nazım Hikmet'in Annesi, Ben Sabahattin Ali and Ben Suat Derviş Fosforlu Cevriye'nin Annesi. This study was conducted because the biographical novel genre is relatively rare in Turkish literature and its boundaries are not fully understood. Within the theoretical framework of the study, definitions of biography and biographical novels are provided, along with information about these literary genres. The findings section, in its first part, presents summaries of Osman Balcıgil's life and literary personality, as well as his biographical novels. The second part evaluates and analyzes six biographical novels, along with three biographical novels written for young people. A content section is also included to facilitate a better understanding of the plot. The biographical novels written for young people are evaluated under the respective subheadings. The study concludes with a section on conclusions and recommendations, which evaluates the genre of biographical novels and the biographical novels themselves. The biographical novel is a genre that combines fiction and reality. Consequently, the content of biographical novels raises many questions in the reader's mind. To learn the answers to these questions directly from the author himself, an interview was conducted with Osman Balcıgil. The interview is included at the end of this study.