Kuantum ve klasik yaklaşımlarlajosephson parametrik kuvvetlendirici geliştirilmesi
Development of a josephson parametric amplifier usingquantum and classical approaches
- Tez No: 997621
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BOZBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Parametrik yükseltici, Dolanıklık, Kriyojenik ölçüm, Tasarım, Benzetim, Parametric amplifier, Entanglement, Cryogenic measurement, Design, Simulation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tobb Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada parametrik yükseltici ve dolanık foton kaynağı rejimi teorik ve deneysel olarak incelenmiştir. Çalışmada hamiltonyen modelini kullanan giriş çıkış kuramı ile standart devre modeli benzetimi arasındaki tutarlılık incelenmiştir. Zaman ve Frekans bazında yapılan E&M analizleri, maske çizimleri ve yonga görüntüleri sunulmuştur. Üretilen cihazların ölçümlerinde kazanç, gürültü sıcaklığı, bant genişliği ve iki mod kuantum korelasyonları gibi parametreler incelenmiştir. Deneysel bulgular ile beklentiler karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In quantum signal processing, parametric amplifier topologies can be utilized as entangled-photon generators, frequency converters, isolators, or broadband amplifiers. The parametric amplifier and entangled-photon regimes are studied both theoretically and empirically in this thesis. It is investigated if traditional circuit simulations and Hamiltonian-based input-output theory are consistent. Time and frequency domain electromagnetic studies, mask layouts, and chip micrographs are provided. Gain, noise temperature, bandwidth, and two-mode quantum correlations are measured in the manufactured devices, and the outcomes are compared with theoretical predictions.