The socio-economic analysis of boko-haram terrorism in Nigeria
Nijerya'da boko-haram terörizminin sosyo-ekonomik analizi
- Tez No: 885912
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. FİLİZ KATMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Boko Haram, Nedenler, Nijerya, Sonuçları, Sosyal Çatışma Teorisi, Sosyo-ekonomik Analiz, Terörizm, Boko Haram, Causes, Consequences, Nigeria, Socio-economic Analysis, Social Conflict Theory, Terrorism
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
2009 yılında kuruluşundan bu yana, Boko Haram terörizmi Nijerya istikrarı için sürekli ve önemli bir tehdit olmuştur. Bu tehdidi ortadan kaldırmak adına, hükümetlerin üstün çabalarına rağmen bu alanda ilerleme yavaş olmuştur. Mevcut çalışmaların büyük bir kısmı devasa sosyoekonomik sonuçları göz ardı ederek Boko Haram'ın siyasi ve dini bileşenleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu çalışma, Boko Haram terörizminin Nijerya üzerindeki sosyoekonomik etkisini araştırarak bu dengesizliği düzeltmeyi amaçlamaktadır. Tarihsel bir bakış açısı olan araştırma arşiv çalışmalarına, kitap ve dergi gibi bilimsel kaynaklara dayanmaktadır. Boko Haram'ın devam eden bombalama, katliam, alıkoyma, adam kaçırma ve mülklere zarar verme kampanyası göz önüne alındığında hem Nijerya hükümetinden hem de uluslararası dünyadan gelen dikkat ortadadır. Bu operasyonların olumsuz sonuçları, ülkenin sosyal dokusu ve ekonomik canlılığı için ciddi sonuçları içerecek şekilde mevcut güvenlik durumunun ötesine geçmektedir. Nijerya halkı ve ekonomisi, Boko Haram'ın terör eylemlerinin yükünü taşımak durumunda kalmaktadır. Çalışmanın sonuçları; grubun, ülkenin ekonomik ve sosyal sistemleri üzerinde özellikle de en aktif olduğu kuzeydoğudaki yüksek nüfuslu bölgelerde yarattığı göz ardı edilemeyecek derecede yüksek zararlı etkisine ışık tutup bu sorunları ele almak için çok boyutlu bir strateji sunmaktadır. Çalışma, önceki araştırmalarda sıklıkla göz ardı edilen sosyoekonomik bileşenleri ele alarak Boko Haram'a ilişkin gelişen tartışmaya katkıda bulunuyor. Buna göre terörizmin temel nedenlerini ele alıp ülkenin gelişimi için anlamlı iş fırsatları yaratılmasının, diyalog kanallarının açık tutulmasının ve ordunun son teknolojiyle silahlandırmanın önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Since its inception in 2009, Boko Haram terrorism has been a continuous and significant threat to Nigeria's stability. Despite the best efforts of succeeding administrations to address this threat, progress has been slow. The current amount of academic study has mostly concentrated on Boko Haram's political and religious components, ignoring its enormous socioeconomic ramifications. This research aims to correct this imbalance by investigating the socioeconomic impact of Boko Haram terrorism on Nigeria. The research, which takes a historical perspective, is based on archival studies and scholarly sources such as journals, books, and magazines. Given Boko Haram's ongoing campaign of bombings, massacres, kidnappings, and property devastation, the alarm from both the Nigerian government and the international world is obvious. The negative consequences of these operations transcend beyond the current security situation to include serious consequences for the nation's social fabric and economic vibrancy. Nigeria's people and economy are bearing the burden of Boko Haram's terrorist acts. The study presents a multidimensional strategy through the study's results shedding light on the group's significant detrimental influence on the country's economic and social systems, particularly in highly populated areas of the Northeast where it is most active. The study adds to the developing debate on Boko Haram by addressing the socioeconomic components that have frequently been disregarded in previous studies. Accordingly, it addresses the root causes of terrorism and emphasizes the importance of creating meaningful job opportunities for the development of the country, keeping dialogue channels open, and arming the army with the latest technology.