İngiliz aristokrasisinden İslam'a: Lord Headley (1855-1935) ve Britanya Müslüman Cemiyeti'nin kuruluşu
From British aristocracy to Islam: Lord Headley (1855-1935) and the foundation of the British Muslim Society
  1. Tez No: 997654
  2. Yazar: ERVANUR ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MAHFUZ SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mühtedi, Tarih, İngiltere, İslam tarihi, İslamiyet, Convert, History, England, Islamic history, Islam
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez 20. yüzyıl başlarında İslam'a geçen İngiliz aristokrat Lord Headley'in (Rowland George Allanson-Winn) ihtidasının bireysel ve toplumsal etkilerini ele almaktadır. Headley'in 1913 yılında İslam'a geçişi yalnızca bir din değişimiyle sınırlı kalmamış aynı zamanda dönemin İngiltere'sinde geniş bir yankı uyandırmıştır. Nitekim Lord Headley gibi soylu bir kimsenin İslam'ı tercih etmesi İngiliz kamuoyunda önyargı ile yaklaşılan bu dine soylu birinin de dahil olabileceği düşüncesini gündeme getirmiştir. Headley'in aristokrat kimliği, onun İslam'a geçiş sürecinde dahil olduğu Woking Müslüman Misyonu (Woking Muslim Mission) içinde stratejik bir rol üstlenmesini sağlamış ve topluluk içerisinde öne çıkan bir figür haline gelmesine öncülük etmiştir. Onun İslamî kimliğinin şekillenmesinde özellikle Woking Camii'nin imamı Hoca Kemaleddin (Khwaja Kamal-ud-Din) ve çevresi son derece etkili olmuştur. İngiltere'deki Müslüman toplulukların kurumsallaşma sürecinde etkin bir isim olan Lord Headley, ilerleyen yıllarda Britanya Müslüman Cemiyeti'nin kurucu lideri konumuna gelmiştir. Fanatik bir din anlayışı yerine modernist bir inanç çizgisini savunan Headley, dinî ve kültürel meselelere esnek bir bakış açısıyla yaklaşmıştır. Ayrıca hac ibadetini yapan ilk İngiliz Müslüman olarak kabul edilmesi, ona mühtediler arasında bir farklılık kazandırmıştır. Bu çalışmada, Lord Headley'in Müslüman olması ve o dönemdeki faaliyetleri, toplumsal etkileri ve Batılı bir mühtedi olarak dinî, kültürel ve siyasal düzlemde nasıl bir rol üstlendiği incelenmektedir
Özet (Çeviri)
This thesis examines the individual and societal impacts of the conversion to Islam of British aristocrat Lord Headley (Rowland George Allanson-Winn) in the early 20th century. Lord Headley's conversion to Islam in 1913 was not merely a personal religious transformation but also created a significant public stir in contemporary Britain. The fact that a noble figure such as Lord Headley chose Islam brought forward the notion within British society that even someone of aristocratic status could embrace a religion often viewed with prejudice.Headley's aristocratic identity enabled him to assume a strategic role within the Woking Muslim Mission, which he joined during his journey toward Islam, and led to his emergence as a prominent figure in that circle. Particularly influential in shaping his Islamic identity were Khwaja Kamal-ud-Din (the imam of the Woking Mosque) and his surrounding network. Lord Headley became an influential figure in the institutionalization of Muslim communities in Britain and later took on the role of founding leader of the British Muslim Society. Advocating a modernist approach to faith rather than a fanatical understanding of religion, Headley adopted a flexible perspective on religious and cultural matters. Additionally, hisstatus as the first English Muslim to perform the Hajj pilgrimage granted him a distinguished place among Western converts.This study explores Lord Headley's activities during his early years as a Muslim, his societal influence, and the role he played as a Western convert in the religious, cultural, and political spheres