Erken yetişkinlikte yeme tutumunda: Sosyal görünüş kaygısı ve otantikliğin incelenmesi
Examination of eating attitudes in early adulthood: Social appearance anxiety and authenticity
- Tez No: 997686
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK EMRE GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beslenme ve yeme bozuklukları, Feeding and eating disorders
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, erken yetişkinlik dönemindeki bireylerde bozulmuş yeme tutumlarının sosyal görünüş kaygısı ve otantiklik değişkenleri üzerinden nasıl şekillendiğini incelemektir. Çalışmaya, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşayan, yaşları 21-40 arasında değişen 345 katılımcı katılmıştır. Google Forms aracılığı ile toplanan veriler Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği olmak üzere beş bölümden oluşan bir anket formu kullanılarak elde edilmiştir. Nicel araştırma yöntemi, verilerin değerlendirilmesinde kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda yeme tutumu, sosyal görünüş kaygısı ve otantiklik ilişkili bulunmuştur. Sosyal görünüş kaygısı, bozulmuş yeme tutumlarından kısıtlama diyet davranışları, yemeyle ilgili endişe, beden görüntüsüyle ilgili endişe, kiloyla ilgili endişe, tıkınırcasına yeme davranışı; otantiklikte ise yalnızca otantik yaşam alt boyutu ile ilişkilidir. Otantiklik, kısıtlama diyet davranışları, yemeyle ilgili endişe, beden görüntüsüyle ilgili endişe, kiloyla ilgili endişe, tıkınırcasına yeme davranışı ile ilişkili bulunmuştur. Otantiklik alt boyutlarından dış etkiyi kabul etme ise beden görüntüsü ve şekli ile ilgili endişe ile diyet ve kısıtlama yeme davranışları ile ilişkili olarak bulgulanmıştır. Sosyal görünüş kaygısının, bozulmuş yeme tutumları üzerinde anlamlı bir yordayıcı etkisi olduğu bulgulanmıştır. Ancak bozulmuş yeme tutumlarında sosyal görünüş kaygısı ve otantiklik bir arada incelendiğinde otantiklik değişkeninin etki gücü regresyon modeli için yeterli olmamıştır. Ayrıca bozulmuş yeme tutumları, sosyal görünüş kaygısı ve otantiklik değişkenleri ile demografik değişkenlerin arasındaki ilişki çalışmada detaylı olarak ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, sosyal görünüş kaygısının ve otantikliğin, yeme bozukluklarıyla ilişkili psikolojik süreçlerde belirleyici faktörler olabileceğini göstermektedir. Çalışma yeme bozukluklarında otantiklik ve sosyal görünüş kaygısı arasındaki ilişkiye dair yeni bir bakış açısı sunarak yeme bozukluklarının karmaşık doğasını ve bu bozuklukların psikolojik faktörlerle nasıl etkileşebileceğini daha iyi anlamamıza katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine how disordered eating attitudes in early adulthood are shaped through the variables of social appearance anxiety and authenticity. The study involved 345 participants aged 21-40, living in different regions of Turkey. Data were collected via Google Forms using a questionnaire consisting of five sections: Informed Consent Form, Demographic Information Form, Eating Disorder Evaluation Scale, and Social Appearance Anxiety Scale. A quantitative research method was used for data analysis. The results of the study showed that eating attitudes, social appearance anxiety, and authenticity are related. Social appearance anxiety was found to be associated with disordered eating attitudes, including restrictive diet behaviors, food-related anxiety, body image anxiety, weight-related anxiety, and binge eating behaviors. Authenticity, on the other hand, was associated only with the authentic living subdimension. Authenticity was also found to be related to restrictive diet behaviors, food-related anxiety, body image anxiety, weight-related anxiety, and binge eating behaviors. Among the subdimensions of authenticity, accepting external influence was found to be associated with body image and shape concerns, as well as diet and restrictive eating behaviors. The study found that social appearance anxiety has a significant predictive effect on disordered eating attitudes. However, when examining social appearance anxiety and authenticity together, the mediating effect of authenticity on disordered eating attitudes was found to be insufficient. Furthermore, the relationship between disordered eating attitudes, social appearance anxiety, authenticity, and demographic variables was addressed in detail in the study. The findings suggest that social appearance anxiety and authenticity could be determining factors in the psychological processes related to eating disorders. The study contributes to a new perspective on the relationship between authenticity and social appearance anxiety in eating disorders, helping to better understand the complex nature of eating disorders and how these disorders may interact with psychological, social, and cultural factors.