Fibromiyaljisi olan kadınlarda kombine egzersiz eğitimine ek olarak verilen progresif kas gevşeme eğitiminin etkileri
The effects of progressive muscle relaxation training in addition to the combined exercise training in women with fibromyalgia
- Tez No: 997717
- Danışmanlar: PROF. DR. EYLEM TÜTÜN YÜMİN, PROF. DR. ŞEYDA TOPRAK ÇELENAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Aerobik egzersiz, Kuvvetlendirme egzersizi, Progresif kas gevşeme eğitimi, Fizyoterapi ve rehabilitasyon, Ağrı, Ağrı yönetimi, Ağrı ölçümü, Egzersiz tedavisi, Stres, Uyku kalitesi, Yorgunluk, Fibromyalgia, Aerobic Exersise, Strengthening exercises, Progressive muscle relaxation training, Physiotherapy and rehabilitation, Pain, Pain management, Pain measurement, Exercise therapy, Stress, Quality of sleep, Fatigue
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı fibromiyaljisi olan kadınlarda kombine egzersiz eğitimine ek olarak verilen progresif kas gevşeme eğitiminin etkilerini incelemekti. Çalışmaya fibromiyalji tanılı 42 kadın davet edilmiş olup, rasgele yöntemle kontrol (n=21;yaş=43,48 ± 7,08 yıl) ve çalışma grubuna (n=21; yaş= 40,76 ± 7,97 yıl) ayrılmıştır. Tüm katılımcılar 8 hafta boyunca haftada 3 kez fizyoterapist gözetiminde aerobik, kuvvetlendirme ve germe egzersizinden oluşan kombine egzersiz programına katıldı. Egzersiz grubuna ek olarak progresif kas gevşeme eğitimi verilirken, kontrol grubuna gevşeme poziyonunda ek dinlenme uygulandı. Ağrı (Görsel Analog Skalası (GAS), Fibromiyalji Etki Ölçeği (FEÖ), Ağrıyı Felaketleştirme Ölçeği (AFÖ)); yorgunluk (Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ)); uyku (Pitsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ)); stres (Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ)); otonom fonksiyonlar (kalp atım hızı, saturasyon, kan basıncı, solunum frekansı sayısı, periferik–lokal cilt sıcaklığı ve Compass-31 ölçeği); fiziksel uygunlukları (6 Dakika Yürüme Testi, el kavrama kuvveti ve otur–uzan testi) tedavi öncesi ve 8 haftalık eğitimden sonra değerlendirildi. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası her iki grup için de GAS, FEÖ, AFÖ, YŞÖ, PUKİ, ASÖ, 6 Dakika yürüme testi, otur-uzan testi ve el kavrama kuvveti parametrelerinde anlamlı iyileşme görüldü (p<0,05). Tedavi sonrası elde edilen delta değerlerinden gruplar arasında farkın olmadığı bulundu (p>0,05). Çalışma grubunda, kontrol grubuna kıyasla solunum sayısı, compass-31 toplam ve vazomotor alt skorunda iyileşme görüldü (p<0,05). Bu sonuçlara göre hem kombine egzersiz eğitimine ek gevşeme poziyonunda dinlenme hem de kombine egzersiz eğitimine ek verilen progresif kas gevşeme eğitiminin ağrı, yorgunluk, uyku, stres, otonomik disfonksiyon ve fiziksel uygunlukları üzerine olumlu etkileri saptandı. Kombine egzersize ek verilen progresif kas gevşeme eğitiminin fibromiyaljisi olan kadınlarda solunum derinliği ve otonom semptomlar üzerinde daha fazla olumlu etkileri belirlendi. Bu çalışmanın sonucunda fibromiyaljisi olan kadınlarda kombine egzersizin ve progresif kas gevşeme eğitiminin semptom yönetimine katkı sağlayacağı görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of progressive muscle relaxation training in addition to combined exercise training in women with fibromyalgia. A total of 42 women diagnosed with fibromyalgia were invited to the study and were randomly assigned to a control group (n = 21; age= 43.48 ± 7.08 years) and an exercise group (n = 21; age= 40.76 ± 7.97 years). All participated in combined exercise training consisting of aerobic, strengthening and stretching exercises under the care of a physiotherapist three times a week for 8 weeks. In addition to exercise group training, progressive muscle relaxation was provided, while the control group received additional rest in a relaxation position. Pain (Visual Analog Scale (VAS), Fibromyalgia Impact Questionare (FIQ), Pain Catastrophizing Scale (PCS)); fatigue (Fatigue Severity Scale (FSS)); sleep (Pitsburgh Sleep Quality Index (PSQI)); stress (Perceived Stress Scale (PSS)); autonomic functions (heart rate, saturation, blood pressure, respiratory rate, peripheral-local skin temperature, and Compass-31questionare) and physical condition (6-Minute Walk Test, hand grip test, and sit-and-reach test) were evaluated before and after 8 weeks of training. Significant improvements were observed in VAS, FIQ, PCS, FSS, PSQI, PSS, 6-Minute Walk Test, sit-and-reach test, and hand grip strength parameters in both groups before and after treatment. (p<0.05). There was no significant difference between the groups regarding the post-treatment delta values (p>0.05). The exercise group demonstrated improvements in respiratory rate and COMPASS-31 total and vasomotor subscores compared with the control group (p<0.05). Based on these results, both rest in a relaxation position added to combined exercise training and progressive muscle relaxation training added to combined exercise training were found to have positive effects on pain, fatigue, sleep, stress, autonomic dysfunction, and physical fitness. Progressive muscle relaxation training in addition to combined exercise demonstrated greater beneficial effects on respiratory depth and autonomic symptoms in women with fibromyalgia. Overall, the findings of this study indicate that combined exercise and progressive muscle relaxation training contribute to symptom management in women with fibromyalgia.