Türkiye ve Katar'daki beş yıldızlı otellerde çalışan mutfak personellerinin gıda güvenliği bilgi düzeylerinin saptanması ve uygulamaların yansıtılması
Determination of food safety knowledge levels of kitchen personnel working in five-star hotels in Türkiye and Qatar and reflection of their practices
  1. Tez No: 997729
  2. Yazar: SİMAY DEMİRKIRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği, Nutrition and Dietetics, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Beş yıldızlı oteller, Gıda güvenliği, Mutfak şefleri, Otel personeli, Toplu beslenme hizmetleri, İş hijyeni, Nutrition, Five star hotels, Food safety, Kitchen chefs, Hotel personel, Institutional food services, Occupational hygiene
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; Türkiye ve Katar'da ki otellerin mutfak çalışanlarının gıda güvenliği bilgi düzeylerini ölçmek, demografik özelliklerine, meslekteki unvanlarına, meslek yıllarına bakılarak gıda güvenliği bilgi seviyelerinin değerlendirilmesi ve işletmelerdeki mevcut gıda güvenliği uygulamalarını ortaya koyarak uygulamalar arasında farklılıkları belirlemek hedeflenmiştir. Gıda güvenliği konusunda yetersiz bilgi ile personelin hijyenik olmayan şekilde çalışması gıda zehirlenmelerine, hatta ölümlere neden olmakta, bu gibi durumlar olmasa dahi kurumun prestij kaybı, ekonomik kayıp, müşteri memnuniyetsizliğine yol açmaktadır. Araştırmanın evreni, Katar Doha ve Türkiye İstanbul İli Ataşehir İlçesinde yer alan turizm sektöründe faaliyet gösteren beş yıldızlı otel mutfak personellerinden oluşmaktadır. Örneklemi ise Türkiye'de 83 kişi, Katar'da 67 kişi olmak üzere toplamda 150 mutfak personelidir. 150 kişi gönüllü olarak katılarak anketi cevaplandırılmıştır ve evrenin tamamına ulaşılmıştır. Ankete katılanların (%58.7 erkek, %60.6 20-34 yaş aralığında, %29.3'ü lisans mezunudur. Aşçılık bölümü üniversite mezunlarının oranının %59.3, üniversite mezunu olmayanlara göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. 150 çalışanın 102'si aşçıbaşı, aşçıbaşı yardımcısı, aşçı olarak yüksek pozisyonda çalışmaktadır. Katılımcıların %88'i gıda güvenliği eğitimi almış ve %84.7'si kendisini gıda güvenliği uygulamalarında, %82'si ise şu anda çalıştığı yeri gıda güvenliği konusunda yeterli bulmaktadır. Gıda Güvenliği Toplam Puan, Gıda Kaynaklı Hastalığa Neden Olabilecek Sağlık Problemleri, Gıda Kaynaklı Hastalık Belirtileri, Personel Hijyeni, Çapraz Bulaşma, Gıda Alerjisi, Gıda Hijyeni alt boyutundan aldıkları puanlar cinsiyet gruplarına göre bakıldığında gruplar arasında fark görülmemiştir (p>0,05). Gıda güvenliği eğitimi alanlar, gıda güvenliği eğitimi almayanlara kıyasla daha fazla puan almıştır. Gıda Güvenliği Toplam Puan (t(148)=3.19, p<.05), HACCP alt ölçeğinden (t(148)=4.07, p<0,05), Gıda Alerjisi ölçeğinden (t(148)=2.05, p<0,05), Gıda Hijyeni ölçeğinden (t(148)=3.31, p<0,05) aldıkları puanlar kendisini gıda güvenliği uygulamalarında yeterli bulup, bulmama durumuna göre değerlendirildiğinde gruplar arasında fark görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to measure the food safety knowledge levels of hotel kitchen staff in Turkey and Qatar. To assess their food safety knowledge levels by considering their demographic characteristics, professional titles, and years in the profession. Furthermore, the study aimed to identify differences in current food safety practices within these businesses. Inadequate food safety knowledge and unhygienic work practices can lead to food poisoning and even death. Even in the absence of such incidents, it can lead to loss of prestige, economic losses, and customer dissatisfaction. The research population consisted of kitchen staff from five-star hotels operating in the tourism sector located in Doha, Qatar, and the Ataşehir district of Istanbul, Turkey. The sample consisted of 150 kitchen staff, 83 in Turkey and 67 in Qatar. 150 volunteers completed the survey, reaching the entire population. Of the participants in the survey (58.7% were male, 60.6% were between the ages of 20-34, 29.3% had a bachelor's degree. It was determined that the rate of university graduates of the culinary department was 59.3%, which is higher than those who did not have a university degree. 102 of the 150 employees work in high positions as head chefs, assistant head chefs, and cooks. 88% of the participants received food safety training and 84.7% found themselves competent in food safety practices, and 82% found their current workplace sufficient in terms of food safety. When the scores they received from the Food Safety Total Score, Health Problems That May Cause Foodborne Illness, Foodborne Illness Symptoms, Personnel Hygiene, Cross Contamination, Food Allergy, and Food Hygiene sub-dimensions were examined according to gender groups, no difference was found between the groups (p>0.05). Those who received food safety training received higher scores than those who did not. Food Safety Total Score (t(148)=3.19, p<0.05), HACCP sub-dimension When the scores they received from the Food Allergy Scale (t(148)=4.07, p<0.05), the Food Allergy Scale (t(148)=2.05, p<0.05), and the Food Hygiene Scale (t(148)=3.31, p<0.05) were evaluated according to whether they found themselves sufficient in food safety practices or not, a difference was observed between the groups.