Halkla ilişkilerin marka itibarını güçlendirmedeki rolü/Türkiye markası üzerine Irak'ta bir çalışma
The role of public relations in strengthening brand reputation:A study on a Turkish brand in Iraq
  1. Tez No: 997775
  2. Yazar: NOOR ADNAN ABBAS ALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE UĞURLU AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Marka İtibarı, Kurumsal İtibar, Irak Pazarı, Türk Markası, Public Relations, Brand Reputation, Corporate Reputation, Iraqi Market, Turkish Brand
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu çalışma, halkla ilişkiler faaliyetlerinin marka itibarının güçlendirilmesindeki rolünü Irak pazarında tüketici perspektifinden incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, halkla ilişkilerin yalnızca iletişimsel bir faaliyet olmadığı; aksine marka güveninin oluşturulması ve kurumsal itibarın sürdürülebilir biçimde güçlendirilmesinde stratejik bir araç olduğu varsayımına dayanmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş; veriler anket tekniği aracılığıyla toplanmış ve uygun istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, halkla ilişkiler faaliyetlerinin marka itibarı üzerinde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca halkla ilişkiler faaliyetlerinin marka itibarının tüm alt boyutları üzerinde de anlamlı etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, söz konusu boyutlar arasında etki düzeylerinin farklılık gösterdiği görülmüştür. Araştırma sonuçları, demografik değişkenlere göre anlamlı bir farklılık bulunmadığını ortaya koymuştur. Ancak marka ile etkileşim düzeyi arttıkça, tüketicilerin kurumsal sosyal sorumluluk ve yönetişim algılarının güçlendiği belirlenmiştir. Bu iki boyutun da marka itibarının genel düzeyinin güçlenmesine önemli katkı sağladığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, halkla ilişkilerin rekabetin yoğun olduğu ve gelişmekte olan pazarlarda faaliyet gösteren markalar açısından stratejik bir itibar yönetimi aracı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aims to examine the role of public relations activities in strengthening brand reputation from the perspective of consumers in the Iraqi market. The research is based on the assumption that public relations is not merely a communication function, but a strategic instrument that contributes to building brand trust and sustaining corporate reputation, particularly in highly competitive and developing markets. A quantitative research design was adopted in the study. Data were collected through a survey administered to consumers and analyzed using appropriate statistical techniques. The findings reveal that public relations activities have a positive and statistically significant effect on overall brand reputation. Moreover, public relations activities were found to have significant effects on all sub-dimensions of brand reputation, although the levels of influence varied among these dimensions. The results also indicate that there are no statistically significant differences based on demographic variables. However, increased interaction with the brand was found to strengthen consumers' perceptions of corporate social responsibility and governance. These two dimensions, in turn, contribute substantially to enhancing overall brand reputation.