An evaluation of an EFL coursebook based on UNESCO's global citizenship education framework and suggestions for improvement
UNESCO'nun küresel vatandaşlık eğitimi çerçevesine göre İngilizce ders kitabı değerlendirmesi ve geliştirme önerileri
- Tez No: 997802
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Küresel Vatandaşlık Eğitimi, Ders Kitabı Analizi, İçerik Analizi, Global Citizenship Education, Coursebook Evaluation, Content Analysis
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Modern dünyadaki gelişmeler ile, birbiriyle ilişkili toplumların oluşumu kaçınılmaz hale gelmiştir. Küreselleşme kavramının yaygınlaşmasıyla, eğitim sistemlerinde iyileştirmeler ile neticelenen küresel örüntüleri anlama ve uyum sağlama gerekliliği arttı. Küresel Vatandaşlık Eğitimi (KVE), öğrencilerin barışçıl ve kapsayıcı bir dünya için ihtiyaç duydukları bilgi, değerler ve becerileri geliştirmek amacıyla çeşitli ülkelerin müfredatlarına dahil edilmiştir. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan 2018 İngilizce Dersi Öğretim Programı, UNESCO'nun (2015) hazırladığı KVE çerçevesi ile örtüşerek değerler eğitiminin ve anahtar becerilerin gelişimini vurgulamaktadır. Eğitimde ders kitaplarının önemi göz önünde bulundurularak, bu çalışma bilişsel, sosyal-duygusal ve davranışsal ana temaların MEB tarafından yayımlanan 6. Sınıf İngilizce ders kitaplarında ne ölçüde yansıtıldığını analiz etmektedir. UNESCO'nun KVE çerçevesine uygun olarak, yazar tarafından hazırlanan kodlama kılavuzu kullanılmıştır. Tümdengelimsel İçerik Analizi işlenmiştir ve her bir ana tema için frekans sayımı elde edilmiştir. Buna ek olarak, mevcut çalışma aktivite önerileri sunmaktadır. Önerilen aktiviteler yazar tarafından kitapta gerekli görülen yerler için hazırlanmıştır ve KVE ana temalarını yansıtmaktadır. Araştırma, sosyal-duygusal temaların sıklıkla yansıtıldığını, buna karşın bilişsel temaların az sıklıkta olduğunu ortaya çıkarmıştır. KVE ile ilişkili aktiviteler çoğunlukla değerler odaklıdır, fakat, kritik boyutlardan ve küresel sorunlardan bağımsızdır. Genel itibariyle, ders kitabı sorumluluk sahibi vatandaş yetiştirmek için çaba sarf etmektedir, fakat, sorgulamayı veyahut eleştirel düşünmeyi desteklememektedir.
Özet (Çeviri)
With the advancements in the modern world, formation of interconnected societies became inevitable. As the concept of globalization gained prominence, the necessity to comprehend and adapt to the worldwide patterns increased which resulted in refinements in the education systems. Global citizenship education (GCED) is included in different countries' curriculums to develop the knowledge, values and skills learners need for a peaceful and inclusive world. The 2018 English Language Curriculum by Ministry of National Education (MoNE) emphasizes the importance of values education and development of key competences which align with the GCED framework established by UNESCO (2015). Considering the importance of coursebooks in teaching, this study analyses the extent cognitive, socio-emotional and behavioural key themes are represented in the 6th grade English coursebook published by MoNE. A codebook prepared by the author in accordance with UNESCO's GCED framework was employed. Deductive content analysis was processed, and frequency counts for each key theme were obtained. Additionally, the current study provides activity suggestions. The suggested activities were prepared by the author, where deemed necessary in the coursebook, and reflected GCED key themes. The results of the study revealed that socio-emotional themes were frequently reflected, whereas cognitive key themes were least prevalent. The GCED-related activities were dominantly value oriented, however, detached from critical dimensions or global issues. Overall, the coursebook made an effort to nurture socially responsible citizens, nevertheless, it did not promote questioning or critical thinking.