İDİYOPATİK İNTRAKRANİYAL HİPERTANSİYON HASTALARINDA OPTİK DİSKİN DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF THE OPTIC DISC IN PATIENTS WITH IDIOPATHIC INTRACRANIAL HYPERTENSION
  1. Tez No: 997812
  2. Yazar: EDA HÜMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM SÖYLEV BAJİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon, optik koherens tomografi anjiyografi, papilödem, retina sinir lifi tabakası, vasküler dansite, idiopathic intracranial hypertension, optical coherence tomography angiography, papilledema, retinal nerve fiber layer, vascular density
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Amaç: İdiyopatik İntrakranial Hipertansiyon (İİH) tanılı olgularda optik disk lamina cribrosa yapısını ve peripapiller bölgedeki mikrovasküler değişikliklerin optik koherens tomografi (OKT) ve optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) yöntemleriyle belirlenmesi; elde edilen verilerin sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak analiz edilmesi amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında 28 hastanın 56 gözü ile 28 sağlıklı bireyin 56 gözü değerlendirmeye alınmıştır. Optik diskin lamina cribrosa ve peripapiller mikrovasküler değişimleri OKT ve OKTA yöntemi kullanılarak retrospektif olarak analiz edilmiştir. Ek olarak, İİH olgularında saptanan mikrovasküler değişiklikler ile retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığı, lomber ponksiyon (LP) açılış basıncı ve vücut kitle indeksi (VKİ) arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgular: Katılımcıların ortalama yaşı 39,64±13,41 yıl olup örneklemin %92,9'u kadın cinsiyettedir. Kontrol ve hasta grupları arasında yaş ve cinsiyet dağılımı istatistiksel açısından fark saptanmamıştır (p>0,05). Hastaların lomber ponksiyon açılış basıncı ortalaması 37,6 cmH₂O, vücut kitle indeksi ortalama ise 29,64 kg/m² olarak ölçülmüştür. En sık başvuru şikâyetinin %100 oranı ile baş ağrısı olduğu; buna sırasıyla %59,3 tinnitus, %18,5 geçici görme bulanıklığı ve %18,5 çift görmenin eşlik ettiği saptanmıştır. Olguların 39 gözünde papilödem izlenmezken; 12 gözde Frisen sınıflamasına göre evre 1, 5 gözde ise evre 2 papilödem ; 1 hastada ise tek gözde optik disk ödemi tespit edilmiştir. Lomber ponksiyon açılış basıncı ve vücut kitle indeksleri arasında yapılan karşılaştırmada istatistiksel anlamlı ilişki bulunamadı (p>0,05). Altı hastaya optik sinir kılıf dekompresyonu, bir hastaya ise şiddetli baş ağrısı nedeniyle lumboperitoneal şant cerrahisi uygulandı. Operasyonlara bağlı herhangi bir intraoperatif ve postoperatif komplikasyon gerçekleşmedi. Optik disk başı lamina cribrosa ölçümleri, OKT görüntüleme modalitesinde karşılaşılan düşük sinyal kalitesi ve sınırlı tekrarlanabilirlik nedeniyle kantitatif değerlendirmeye uygun bulunmamış ve çalışma kapsamı dışında tutulmuştur. Sağlıklı kontrol grubu ile İİH hastalarının peripapiller optik disk süperfisyel, derin ve koryokapillaris vasküler dansiteleri süperior, inferior, nasal ve temporal kadranlarda incelendi ve aralarında istatistiksel anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05). Yapılan karşılaştırmalı analizde, papilödemi olan ve olmayan hasta grupları süperfisyel, derin ve koryokapillaris tabakalarının tümünde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p <0,05). Süperfisyel vasküler dansite süperior kadran ödemli grupta 54,84±5,66; ödem olmayan grupta 58,10±5,54 olarak kaydedilmiştir (p=0,049). Süperfisyel vasküler dansite inferior kadran ödemli grupta 55,36±5,80; ödem olmayan grupta 59,60±5,07 olarak kaydedilmiştir (p=0,008). Derin vasküler dansite de papilödem varlığı hem süperior (p=0,035) hem inferior (p=0,022) kadranlarda istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük ölçülmüştür. Koryokapillaris vasküler dansitede de benzer bir azalma paterni gözlemlenmiştir. Koryokapillaris süperior kadran papilödem grubunda 54,85±5,66 değeriyle papilödem olmayan gruba göre anlamlı düşüş tespit edilmiştir ( p=0,039). Koryokapillaris inferior kadran papilödem grubunda 55,06±6,10 değeriyle papilödem olmayan gruba göre anlamlı düşüş tespit edilmiştir (p=0,002). Retina sinir lifi tabakası kalınlığı karşılaştırıldığında ise, İİH grubunda özellikle nazal-süperior (p=0,010) kadranda kalınlık artışının sağlıklı kontrol grubuna göre belirgin olduğu gözlenmiştir. Sonuç: İdiyopatik intrakraniyal hipertansiyon olgularında OKTA ile yapılan değerlendirmeler, papilödem varlığının vasküler dansitede anlamlı bir azalmaya yol açtığını göstermektedir. Retina sinir lifi tabaka kalınlığı analizlerinde nazal-süperior kadrandaki kalınlık artışının belirgin olması, patolojik etkilenimin öncelikle bu bölgeden başlayabileceğini düşündürmektedir. İdiyopatik intrakraniyal hipertansiyon patofizyolojisindeki mikrovasküler değişimlerin daha net anlaşılabilmesi için geniş kapsamlı ve prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to determine the lamina cribrosa and peripapillary microvascular changes in patients with Idiopathic Intracranial Hypertension (IIH) using optical coherence tomography (OCT) and optical coherence tomography angiography (OCTA) and to compare these findings with a healthy control group. Materials and Methods: In this study, 56 eyes of 28 patients and 56 eyes of 28 healthy subjects were evaluated. Peripapillary microvascular changes at the optic disc were retrospectively analyzed using OCTA. Additionally, the relationship between these microvascular changes and retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness, lumbar puncture (LP) opening pressure and body mass index (BMI) was assessed in patients with IIH. Results: The mean age of the participants was 39,64±13,41 years, with a female predominance of 92,9%. No statistically significant differences were observed between the control and patient groups regarding age and sex distribution (p>0,05). In the patient cohort, the mean lumbar puncture (LP) opening pressure was 37,6 cmH₂O, and the mean body mass index (BMI) was 29,64 kg/m2. Headache was identified as the most prevalent presenting symptom, occurring in 100% of the cases, followed by tinnitus (59,3%), transient visual obscurations (18,5%), and diplopia (18,5%). Regarding the ophthalmic findings, papilledema was absent in 39 eyes. While papilledema was absent in 39 eyes, 12 eyes exhibited grade 1 and 5 eyes grade 2 papilledema according to the Frisen classification system; additionally, unilateral optic disc edema was identified in one patient.There was no statistically significant correlation between LP opening pressure and BMI (p>0,05). Surgical management included optic nerve sheath decompression in six patients and lumboperitoneal shunt placement in one patient due to intractable headache. No intraoperative or postoperative complications were encountered. Measurements of the lamina cribrosa within the optic nerve head were excluded from the study, as they were deemed unsuitable for quantitative assessment due to poor signal quality and limited repeatability encountered during OCT imaging. Peripapillary vessel densities in the superficial, deep and choriocapillaris layers were analyzed across the superior, inferior, nasal and temporal quadrants; however, no statistically significant differences were observed between IIH patients and the healthy control group (p>0,05). However, when the patient group was stratified based on the presence of papilledema, significant reductions in VD were observed in the edematous group across all evaluated layers (superficial, deep, and choriocapillaris) (p<0,05). Superficial VD in the superior quadrant was significantly lower in the edematous group (54,84±5,66) compared to the non-edematous group (58,10±5,54; p=0,049). Similarly, inferior quadrant superficial VD was 55,36±5,80 in the edematous eyes and 59,60±5,07 in the non-edematous eyes (p=0,008). Additionally, deep VD was significantly diminished in both the superior (p=0,035) and inferior (p=0,022) quadrants in the presence of edema. The choriocapillaris VD exhibited a comparable reduction pattern. Significant decreases were recorded in the edematous group in both the superior (54,85±5,66, p=0,039) and inferior (55,06±6,10, p=0,002) quadrants relative to the non-edematous eyes. Finally, when evaluating retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness, the IIH group demonstrated a significant increase in thickness compared to the control group, particularly in the nasal-superior quadrant (p=0,010). Conclusion: In evaluations performed with OCTA in patients with IIH, we found that vascular density in eyes with papilledema was significantly reduced compared to eyes without papilledema. The prominent increase in thickness in RNFL analyses, particularly in the nasal-superior quadrant, suggests that pathological involvement may primarily originate in this region. Further comprehensive and advanced studies are required to more clearly establish the microvascular differences between healthy individuals and patients with IIH.