Neoliberalizmin gölgesinde turist rehberliği
Tourist guiding in the shadow of neoliberalism
- Tez No: 997835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ NEBİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Turizm, Business Administration, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Mesleki sosyoloji, Turist rehberi, Sociolog of profession, Tourist guides
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, neoliberal politikaların turist rehberliği mesleği üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni benimsenmiş ve veriler doküman incelemesi, görüşmeler ve gözlemler yoluyla toplanmış. Görüşmeler Türkiye'de faaliyet gösteren 13 turist rehberliği meslek odasının 12'sine bağlı, en az beş yıl aktif çalışma kartına sahip 30 profesyonel turist rehberi ile derinlemesine gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler bütüncül bir yaklaşımla ele alınmış ve katılımcı anlatıları hikayeleştirilerek analiz edilmiştir. Analiz süreci sonucunda bulgular üç ana tema altında yapılandırılmıştır. İlk tema, turist rehberlerinin mesleği tanıma ve mesleğe giriş süreçlerini kapsamaktadır. Bu tema çerçevesinde, katılımcıların meslekle ilk karşılaşmaları ve rehberliğe yönelme motivasyonları incelenmiştir. İkinci tema, turist rehberliği mesleğinin tarihsel gelişimi bağlamında acentelerin rolü, ekonomik ve politik krizler ile teknolojik gelişmelerin meslek üzerindeki etkilerini ele almaktadır. Üçüncü tema ise mesleğin güncel icrası kapsamında, çalışma koşulları, iş güvencesizliği, mesleki kimlik ve pratikler üzerindeki yansımalarına odaklanmaktadır. Katılımcı anlatıları, esnek ve güvencesiz çalışma biçimlerinin yaygınlaştığını, artan rekabet ve satış baskısının kolektif dayanışma ve mesleki aidiyet üzerinde belirleyici etkiler yarattığını göstermektedir. Bu çalışma, turist rehberlerinin deneyimlerinden hareketle mesleğin neoliberal politikalar kapsamındaki gelişimini betimlemeye yönelik genel bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the effects of neoliberal policies on the profession of tourist guiding. In line with this objective, a case study design, one of the qualitative research methods, was adopted. Data were collected through document analysis, in-depth interviews, and observation. The interviews were conducted with 30 professional tourist guides who hold an active guiding license of at least five years and are affiliated with 12 of the 13 tourist guiding chambers operating in Türkiye. The data obtained from the interviews were analyzed through a holistic approach, and the participants' narratives were examined using a storytelling-based analytical framework. As a result of the analysis, the findings were structured around three main themes. The first theme focuses on tourist guides' processes of becoming familiar with the profession and entering the field. Within this theme, participants' initial encounters with the profession and their motivations for choosing tourist guiding were examined. The second theme addresses the historical development of the tourist guiding profession, focusing on the role of travel agencies, as well as the effects of economic and political crises and technological developments on the profession. The third theme concentrates on the current practice of the profession, examining working conditions, job insecurity, professional identity, and professional practices. The narratives of the participants indicate that flexible and precarious forms of employment have become widespread and that increasing competition and sales pressure have had a significant impact on collective solidarity and professional belonging. Based on the experiences of tourist guides, this study provides a general framework for describing the development of the profession within the context of neoliberal policies.