Çok bantlı MIMO filtre-anten tasarımları
Multi-band MIMO filter-antenna designs
  1. Tez No: 997861
  2. Yazar: ALPER TÜRKELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ALTUNCU, PROF. DR. ALİ KÜRŞAD GÖRÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrodalga filtreler, Mikroşerit antenler, Microwave filters, Microstrip antennas
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda, kablosuz iletişim sistemleri, cihazları ve ekipmanlarında hızlı bir gelişme yaşanmaktadır. Son kullanıcılara daha etkin ve verimli hizmetler sunmak amacıyla önemli çalışmalar başlatılmıştır. Gelişen mobil iletişim sistemlerindeki bant genişliği sınırlamalarından dolayı oluşan hız problemine çözüm olması nedeniyle kapasitenin ve kalitenin arttırılması son derece önemli hale gelmiştir. Bu doğrultuda, antenler arası yüksek izolasyon, düşük araya girme kaybı, yüksek anten kazancı ve ayarlanabilme gibi özelliklere sahip mikrodalga çoklu giriş çoklu çıkış(Multiple-Input Multiple-Output- MIMO) sistemlerin tasarımı ve üretiminin gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Tez çalışmasında çok modlu çift bantlı, ayarlanabilir tek bantlı ve ayarlanabilir çift bantlı filtre tasarımlarının mikroşerit geniş bant monopol anten tasarımının besleme hattına dahil edilmesiyle tek bantlı ve çift bantlı filtre-anten yapıları gerçekleştirilmiştir. Filtrelerdeki rezonatörlerde bulunan varaktör diyotlar sayesinde bantların bant genişliği ve merkez frekansları ayarlanabilmektedir. Önerilen filtre-anten yapılarının çoklu şekilde kullanılmasıyla ayarlanabilir tek bantlı, çift batdlı ve ayarlanabilir çift bantlı MIMO filtre-anten tasarımları elde edilmiştir. Çift-tek mod empedans analiz yöntemi kullanılarak ayarlanabilir filtre-anten tasarımlarındaki filtre yapılarına ait teorik analizler gerçekleştirilmiştir. Önerilen filtre-anten ve MIMO filtre-anten yapıları imal edilmiş ve simülasyonlarla uyumlu bir şekilde test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been rapid development in wireless communication systems, devices, and equipment. Significant efforts have been initiated to provide end users with more efficient and effective services. Due to bandwidth limitations in emerging mobile communication systems, the resulting speed issues have made increasing capacity and improving quality extremely important. In this regard, the design and realization of microwave multiple-input multiple-output (MIMO) systems featuring high isolation between antennas, low mutual coupling, high antenna gain, and tunability have become highly significant. In this thesis study, single-band and dual-band filter-antenna structures were implemented by integrating multimode dual-band, tunable single-band, and tunable dual-band filter designs into the feed line of a microstrip wideband monopole antenna. Thanks to the varactor diodes placed in the resonators of the filters, the bandwidths and center frequencies of the bands can be tuned. By using the proposed filter-antenna structures in multiple configurations, tunable single-band, dual-band, and tunable dual-band MIMO filter-antenna designs were achieved. Theoretical analyses of the filter structures in the tunable filter-antenna designs were carried out using the even-odd mode impedance analysis method. The proposed filter-antenna and MIMO filter-antenna structures were fabricated and tested in good agreement with the simulations.