Hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda bilinçli farkındalık uygulamasının uyku kalitesi ve yorgunluk düzeyine etkisi
Effect of conscious awareness application on sleep quality and fatigue level in patients receiving hemodialysis treatment
  1. Tez No: 997873
  2. Yazar: FETHİYE TEZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Bilinçli Farkındalık, Uyku Kalitesi, Yorgunluk, Hemşirelik, Hemodialysis, Conscious Awareness, Sleep Quality, Fatigue, Nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma hemodiyaliz (HD) tedavisi alan hastalara uygulanan Bilinçli Farkındalık Temelli Stres Azaltma Programı (BFTSAP) yaklaşımının, uyku kalitesi ve yorgunluk üzerine etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmanın evrenini Şubat 2025- Mart 2025 tarihleri arasında Kadirli Devlet Hastanesi hemodiyaliz ünitesinde tedavi alan tüm hemodiyaliz hastaları (73 hasta) oluşturmuştur. Çalışma 20 müdahale grubu 20 kontrol grubu olarak toplam 40 hasta ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri sosyo-demografik özelikleri ve hastalığa ilişkin bilgileri içeren Hasta Tanıtım Formu, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Yorgunluk Şiddeti Ölçeği (YŞÖ) kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde Independent Sample-t, Mann-Whitney U, Wilcoxon testi, Spearman ve Pearson korelasyon testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan HD'li bireylerin %60'ının erkek, %65'inin 65 yaş üstü ve %85'inin evli olduğu saptanmıştır. Müdahale grubundaki hastaların Bilinçli Farkındalık Temelli Stres Azaltma Programı uygulaması sonrası PUKİ puan ortalaması 9.8±3.53'ten 6,4±3,33'e ve YŞÖ puan ortalaması 54.90±14.39'dan 49,20±13,76'ya düşmüştür. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Hemodiyaliz tedavisi alan hastalara uygulanan BFTSAP'nın uyku kalitesini arttırdığı, yorgunluk şiddetini azalttığı saptanmıştır. Çalışma sonunda vardığımız sonuçlar doğrultusunda HD tedavisi alan bireylerde uyku kalitesinin arttırılması ve yorgunluk derecesinin azaltılmasında Bilinçli Farkındalık uygulaması integratif yöntem olarak kullanılabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was planned to determine the effects of the Mindfulness-Based Stress Reduction Program (BFTSAP) approach applied to patients receiving hemodialysis (HD) treatment on sleep quality and fatigue. Materials and Method: The universe of this study consisted of all hemodialysis patients (73 patients) who received treatment at the Kadirli State Hospital hemodialysis unit between February 2025 and March 2025. The study was conducted with a total of 40 patients, 20 in the intervention group and 20 in the control group. The data of the study were collected using the Patient Identification Form, which includes socio-demographic characteristics and information about the disease, the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and the Fatigue Severity Scale (FSS). Independent Sample-t, Mann-Whitney U, Wilcoxon test, Spearman and Pearson correlation tests were used in the statistical evaluation of the obtained data. Results: It was determined that 60% of the HD individuals participating in the study were male, 65% were over 65 years of age, and 85% were married. After the application of the Mindfulness Based Stress Reduction Program, the mean PSQI score of the patients in the intervention group decreased from 9.8±3.53 to 6.4±3.33 and the mean YQS score from 54.90±14.39 to 49.20±13.76. This difference was found to be statistically significant (p<0.05). Conclusion: It has been determined that BFTSAP applied to patients receiving hemodialysis treatment increases sleep quality and reduces fatigue severity. At the end of the study, in line with the results we reached, it was determined that Conscious Awareness application can be used as an integrative method to increase sleep quality and reduce fatigue in individuals receiving HD treatment.