Toplumsal bütünleşmede sporun rolü: Türkiye'deki deprem felaketi sonrası görülen etkisi
The role of sports in social integration: Its effects after the earthquake disaster in Turkey
- Tez No: 997908
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET TÜRKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: toplumsal bütünleşme, spor, deprem, psikolojik destek, socialintegration, sports, earthquake, psychosocialsupport
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve Türkiye'nin güneydoğusunda büyük yıkımlara yol açan depremler sonrası sporun toplumsal bütünleşme sürecindeki rolünü incelemektedir. Depremler yalnızca fiziksel kayıplara neden olmakla kalmayıp, bireylerde travma, depresyon, kaygı ve belirsizlik gibi psikolojik sorunların yanı sıra, göç, işsizlik ve sosyal kopukluk gibi toplumsal sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda spor, afet sonrası dönemde hem bireysel hem de toplumsal düzeyde önemli bir sosyal destek mekanizması olarak öne çıkmaktadır. Araştırmada sporun fiziksel iyileşmeye, psikolojik dayanıklılığın artırılmasına ve toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesine katkıları ele alınmıştır. Ayrıca spor kulüpleri, federasyonlar ve gönüllü spor organizasyonlarının yardım faaliyetleri analiz edilerek, sporun afet yönetimi ve sosyal destek sistemleri içindeki yeri tartışılmıştır. Bulgular, sporun afet sonrası süreçte yalnızca bir fiziksel aktivite değil, aynı zamanda moral, umut, güven ve aidiyet duygularını güçlendiren stratejik bir araç olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, spor bilimleri literatürüne katkı sağlamanın yanı sıra, afet yönetimi politikalarında sporun daha etkin bir biçimde konumlandırılmasına yönelik öneriler de sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesisinvestigates the role of sports in socialintegrationfollowing the devastatingearthquakes that struckKahramanmaras, Turkey, on February 6, 2023. Natural disasters not onlyresult in large-scalephysicaldestruction but alsocause severe psychological and socialdisruptions, including trauma, depression, displacement, unemployment, and the weakening of communitybonds. Within this context, sportsemerge as a crucialsocialsupportmechanism in the post-disasterrecoveryprocess. The studyanalyzes the contributions of sports to physicalhealth, psychologicalresilience, and the strengthening of socialsolidarity. Furthermore, the reliefeffortsorganized by sportsclubs, federations, and volunteerinitiatives are examined, highlighting the rapid and organizedresponses of theseinstitutions in disastercontexts. The findingsindicate that sports, beyondbeing a field of physicalactivity, serve as a strategictool for rebuildingtrust, fostering morale, and promotingcommunitycohesion after disasters. This research not onlyenriches the literature in sportssciences but alsoprovidespracticalinsights for integratingsportsmoreeffectivelyintodisastermanagement and socialrecoverypolicies.