Spor örgütlerinde çalışan antrenörlerin iş tatminlerinin örgütsel bağlılık durumları üzerine etkisi (Adana ili örneği)
The effect of job satisfaction of coaches working in sports organizations on their organizational commitment (the case of Adana province)
  1. Tez No: 997907
  2. Yazar: SÜLEYMAN ÖZDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET TÜRKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenör, spor örgütü, iş tatmini, örgütsel bağlılık, Adana, Coach, sports organization, job satisfaction, organizational commitment, Adana
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Antrenörler kamu ve özel spor örgütlerinin en kilit öğelerinden birisidir. Çalıştıkları kuruma karşı geliştirdikleri bağlılık ve işlerinden tatmin olmalarına bağlı olarak geliştirdikleri olumlu duygular elde edilecek başarıların artırılmasına, spordan beklenen toplumsal ve bireysel faydaların sağlanabilmesine zemin hazırlayabilmektedir. Bu nedenle spor örgütlerinde çalışan antrenörlerin iş tatminlerinin örgütsel bağlılık durumları üzerinde etkisi olup olmadığı problemine aranan cevap araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü kapsamında çalışan 219 antrenöre uygulanan iş tatmini ve örgütsel bağlılık anketlerinden elde edilen verilerin analizleriyle iş tatmini ve örgütsel bağlılık ilişkisi ile demografik özelliklerin etkilerine yönelik sonuçlar elde edilmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama kullanılmış olup veriler SPSS26 paket programıyla bulguya dönüştürülmüştür. Antrenörlerin iş tatminlerinin ve örgütsel bağlılık düzeylerinin oldukça iyi olduğu anlaşılmaktadır. İş tatmini ve örgütsel bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki belirlenmiştir. Ayrıca iş tatmini ve örgütsel bağlılık birbirlerini yordamaktadır. Cinsiyet, kurumda çalışılan süre, toplam çalışma süresi ile iş tatmini arasında anlamlı farklılık yokken; yaş, mezun olunan bölüm ile arasında anlamlı ilişki vardır. Cinsiyet ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı ilişki belirlenmiş olup; yaş, mezun olunan bölüm, kurumda çalışılan süre ve toplam çalışılan süre ile arasında anlamlı ilişki kurulamamıştır.
Özet (Çeviri)
Coaches are a key element of public and private sports organizations. The positive emotions they develop, resulting from their commitment to their institutions and job satisfaction, can pave the way for increased success and the social and individual benefits expected from sports. Therefore, an answer was sought to the question of whether the job satisfaction of coaches working in sports organizations impacts their organizational commitment. Data obtained from job satisfaction and organizational commitment surveys administered to 219 coaches working within the Adana Provincial Directorate of Youth and Sports were analyzed to determine the relationship between job satisfaction and organizational commitment, as well as the effects of demographic characteristics. A correlational screening method, a quantitative research method, was used, and the data were converted into findings using the SPSS26 software package. It is understood that the coaches' job satisfaction and organizational commitment levels are quite high. A statistically significant and positive relationship was determined between job satisfaction and organizational commitment. Furthermore, job satisfaction and organizational commitment predict each other. While there were no significant differences between gender, length of service at the institution, and total length of service and job satisfaction; There is a significant relationship between age and the department of graduation. A significant relationship was found between gender and organizational commitment; however, no significant relationship was found between age, department of graduation, length of service at the institution, or total length of service.