Term gebelerde doğum indüksiyonu öncesi servikal ultrasonografık parametreler (serviks boyu, elastografi, uteroservikal açı) ile indüksiyon başarısının ve doğum seyrinin öngörülmesi : Prospektif gözlemsel çalışma
  1. Tez No: 997952
  2. Yazar: GİZEM AYVAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEKİN ADANAŞ AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bishop Skoru, Doğum İndüksiyonu, Servikal Elastografi, Servikal Uzunluk, Uteroservikal Açı, Bishop Score, Cervical Elastography, Cervical Length, Labor Induction, Uterocervical Angle
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Term gebeliklerde doğum indüksiyonu başarısını ve aktif eylem fazına geçiş süresini öngörmede transvajinal ultrasonografik parametreler (servikal uzunluk ve uteroservikal açı) ile servikal strain elastografinin (gerinim oranı) etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Eylül 2025 - Mart 2026 tarihleri arasında Bursa Şehir Hastanesi'nde prospektif olarak planlanan çalışmaya, doğum indüksiyonu planlanan ve Bishop skoru < 6 olan 60 term gebe dahil edildi. Tüm olgulara indüksiyon öncesinde dijital muayene ile Bishop skoru hesaplaması; transvajinal ultrasonografi ile servikal uzunluk (SU), uteroservikal açı (USA) ve anterior/posterior servikal dudak strain ratio (SRa, SRp) ölçümleri uygulandı. İndüksiyon başarısı vajinal doğumun gerçekleşmesi olarak tanımlandı. Bulgular: Katılımcıların %75'inde (n=45) vajinal doğum başarıyla gerçekleşmiştir. Başarılı grupta Bishop skoru anlamlı derecede yüksek (2,76±1,76 vs 1,47±1,64; p=0,014), posterior dudak external elastografi (EOP) değerleri ise anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,016). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde Bishop skoru (OR=1,821, %95 GA: 1,128-2,940, p=0,014) ve SRp (OR=0,602, %95 GA: 0,389-0,931, p=0,023) indüksiyon başarısını öngören bağımsız belirleyiciler olarak saptanmıştır. SU ve USA'nın indüksiyon başarısını öngörmede anlamlı bir fark yaratmadığı saptanırken (p>0,05), SU'nun aktif faza geçiş süresi ile pozitif korelasyon gösterdiği (r=0,309, p=0,018) belirlenmiştir. Sonuç: Doğum indüksiyonu başarısını öngörmede Bishop skoru halen temel araç olma özelliğini korumaktadır. Bununla birlikte, servikal doku biyomekaniğini yansıtan posterior servikal dudak strain ratio (SRp) ölçümü, klinik değerlendirmeyi destekleyen objektif bir parametre olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: To investigate the effectiveness of transvaginal ultrasonographic parameters (cervical length and uterocervical angle) and cervical strain elastography (strain ratio) in predicting the success of labor induction and the time to transition to the active phase in term pregnancies. Material and Methods: This prospective study included 60 term pregnant women with a Bishop score < 6 who were scheduled for labor induction at Bursa City Hospital between September 2025 and March 2026. Before induction, all participants underwent a digital pelvic examination to calculate the Bishop score, followed by transvaginal ultrasonography to measure cervical length (CL), uterocervical angle (UCA), and anterior/posterior cervical lip strain ratios (SRa, SRp). Successful induction was defined as the achievement of vaginal delivery. Results: Vaginal delivery was successfully achieved in 75% (n=45) of the participants. In the successful group, Bishop scores were significantly higher (2,76±1,76 vs 1,47±1,64; p=0,014), and posterior lip external elastography (EOP) values were significantly lower (p=0.016). In multivariate logistic regression analysis, the Bishop score (OR=1,821, %95 GA: 1,128-2,940, p=0,014) and SRp (OR=0,602, %95 GA: 0,389-0,931, p=0,023) were identified as independent predictors of induction success. While CL and UCA did not show a significant difference in predicting induction success (p>0.05), CL was found to be positively correlated with the time from labor induction to the active phase of labor (r=0.309, p=0.018). Conclusion: The Bishop score remains the primary tool for predicting labor induction success. However, the posterior cervical lip strain ratio (SRp), reflecting cervical tissue biomechanics, emerges as a valuable objective parameter supporting clinical assessment.