İlkokul 3. sınıf öğrencilerinin kelime hazinesi, metin okuma akıcılığı, kelime tanıma, okuduğunu anlama ve dinlediğini anlama becerileri arasındaki ilişkiler
The relations among vocabulary, text reading fluency, word reading, reading comprehension, and listening comprehension skills of third-grade elementary school students
- Tez No: 998027
- Danışmanlar: PROF. DR. KASIM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kelime tanıma, Word recognition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez araştırmasının temel amacı, ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin kelime hazinesi, kelime tanıma, metin okuma akıcılığı, okuduğunu anlama ve dinlediğini anlama becerileri arasındaki ilişkileri analiz etmek ve bu becerilerin okuduğunu anlama üzerindeki yordayıcı etkilerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda araştırma 2024-2025 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Batman ili merkez ilçesinde öğrenim gören toplam 225 üçüncü sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Bu tez araştırmasında kolay ulaşılabilir örneklem tekniğinden faydalanılmıştır. Tez araştırmasında verileri toplamak için kelime tanıma listeleri, anlama ve dinlediğini anlama testleri, kelime hazinesi testi ve akıcılık için sınıf düzeyinde bir metin kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS ve AMOS programlarından faydalanılmıştır. Veriler betimsel istatistiktiler, ilişkisel ve yapısal eşitlik modeli (YEM) analizleri kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonuçları, araştırmada yer alan değişkenlerin birbirleriyle anlamlı ve pozitif yönde ilişkiler ortaya koyduğunu göstermiştir. Elde edilen buğular doğrultusunda kelime tanıma becerisinin dinlediğini anlamanın aksine okuduğunu anlamanın anlamlı bir yordayıcısı olmadığı anlaşılmıştır. Buna ek olarak araştırma bulguları dinlediğini anlamanın kelime tanıma ve okuduğunu anlama arasında tam aracı etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Araştırma bulgularının araştırmacılara ve öğretmenlere okuma becerisi ile ilgili değişkenlerin birbirleriyle ilişkileri bağlamında önemli katkılar sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis aimed to analyze the relations among vocabulary knowledge, word recognition, reading fluency, reading comprehension, and listening comprehension skills of third-grade elementary school students, and to identify the predictive effects of these skills on reading comprehension. The study was conducted during the 2024–2025 school year fall semester with a total of 225 third-grade students enrolled in the central district of Batman province. The research employed a correlational survey desing. The convenience sampling method was utilized to select participants. To collect data, the study used a word reading list, reading comprehension and listening comprehension tests, a vocabulary test, and a grade-level text for assessing text reading fluency. The data was analyzed using SPSS and AMOS software. Descriptive statistics, correlation analyses, and structural equation modeling (SEM) were applied to examine the relations among the variables. The findings revealed that the variables included in the study were significantly and positively correlated with one another. However, the results indicated that, unlike listening comprehension, word reading was not a significant predictor of reading comprehension. Additionally, the findings showed that listening comprehension had a full mediating effect between word reading and reading comprehension. These results are expected to offer valuable insights for researchers and educators regarding the interrelationships among reading-related skills.