Sınıf öğretmenlerinin eğitici dijital oyunların öğrenme sürecine katkısına ilişkin görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
An analysis of primary school teachers' opinions on the contribution of educational digital games to learning processes based on various variables
- Tez No: 998043
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eğitici dijital oyun, sınıf öğretmenleri, devlet okulu, özel okul, eğitim, görüş, educational digital games, primary school teachers, public school, private school, education, opinion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, devlet ve özel okullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin eğitici dijital oyunların öğrenme sürecine katkısına yönelik görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından incelemektir. 21. yüzyılda dijitalleşmenin eğitim alanına hızla uyum sağlamasıyla birlikte, eğitici dijital oyunlar öğrenme süreçlerinde etkili araçlar olarak öne çıkmaktadır. Ancak bu araçların sınıf ortamında etkin biçimde kullanılabilmesi, büyük ölçüde öğretmenlerin bu materyallere yönelik görüşlerine bağlıdır. Bu doğrultuda, öğretmen görüşlerinin cinsiyet, yaş, mesleki kıdem ve görev yapılan okul türü gibi demografik değişkenler açısından değerlendirilmesinin, dijital oyun temelli öğrenme uygulamalarının etkililiği üzerinde belirleyici olduğu düşünülmektedir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında 200'ü Muğla ilinde yer alan devlet okullarında ve 150'si yine Muğla ilinde yer alan özel okullarda görev yapmakta olan toplam 350 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler Mukh ve diğerleri (2021) tarafından geliştirilen ve Tan ve diğerleri (2023) tarafından Türkçeye uyarlanan“Eğitici Dijital Oyunlar Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve korelasyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları, öğretmenlerin eğitici dijital oyunlara yönelik görüşlerinin genellikle olumlu olduğunu ortaya koymuştur. Cinsiyet ve okul türü değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık saptanmamış; buna karşılık yaş ve mesleki kıdem değişkenleri ile görüş puanları arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Bu durumda genç ve mesleğe yeni başlamış öğretmenlerin eğitici dijital oyunlara karşı daha olumlu görüşte bulunduklarını söylemek mümkündür. Elde edilen bulgular doğrultusunda, öğretmenlerin eğitici dijital oyunlara ilişkin olumlu görüşlerini desteklemek amacıyla oyun temelli öğrenmeye yönelik yapılandırılmış hizmet içi eğitim programlarının yaygınlaştırılması önerilmektedir. Özellikle dijital oyunların pedagojik amaçlarla kullanımı konusunda bilgi ve beceri kazandırmaya yönelik uygulamaların, bu materyallerin öğretim süreçlerine entegrasyonunu kolaylaştıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the views of primary school teachers working in public and private schools regarding the contribution of educational digital games to the learning process, in terms of various variables. In the 21st century, with the rapid adaptation of digitalization to the field of education, educational digital games have emerged as effective tools in learning processes. However, the effective use of these tools in classroom environments largely depends on teachers' perceptions of such materials. In this regard, it is thought that evaluating teachers' opinions based on demographic variables such as gender, age, professional seniority, and school type plays a decisive role in the effectiveness of digital game-based learning practices. The study group consists of a total of 350 primary school teachers, 200 of whom work in public schools and 150 in private schools in the province of Muğla during the 2024–2025 academic year. Data were collected using the“Digital Learning Games Scale,”developed by Mukh et al. (2021) and adapted into Turkish by Tan et al. (2023). In the analysis of the data, descriptive statistics, t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), and correlation analyses were applied. The findings of the study revealed that teachers generally hold positive views toward educational digital games. No significant difference was found in terms of gender and school type variables; however, significant negative correlations were identified between teachers' views and the variables of age and professional seniority. This suggests that younger and less-experienced teachers tend to have more positive attitudes toward educational digital games. In light of the findings, it is recommended to expand structured in-service training programs on game-based learning to support teachers' positive views of educational digital games. It is believed that practices aimed at developing teachers' knowledge and skills in the pedagogical use of digital games will facilitate the integration of these materials into teaching processes.