İlkokul öğrencilerinin okula yönelik tutumlarının incelenmesi
An investigation of primary school students' attitudes towards school
  1. Tez No: 998051
  2. Yazar: CAFER KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAYIM AKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ilkokul, eğitim, tutum, primary school, education, attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul öğrencilerinin okula yönelik tutumlarını incelemek ve bu tutumların neler olduğunu saptamaktır. Ayrıca tutumların demografik ve sosyo-ekonomik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktır. Bunun yanında okula yönelik tutumun“cinsiyete”,“sınıf düzeyine”,“okula ulaşım şekline”,“anne mesleğine”,“baba mesleğine”,“anne eğitim düzeyine”,“baba eğitim düzeyine”,“anne baba birliktelik durumuna”,“öğretmen cinsiyetine”göre farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Araştırma, Aydın ilinde 2023-2024 bahar ve 2024-2025 güz eğitim-öğretim yıllarında öğrenim görmekte olan ilkokul öğrencilerinden oluşan 3291 öğrenci örneklemi ile yapılmıştır. Örneklem seçiminde uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada nicel olarak tarama modeli tercih edilmiştir. Veri toplama aracı olarak“İlkokul Öğrencileri İçin Okula Yönelik Tutum Ölçeği”geliştirilmiştir. Ölçek 13 maddeden ve öğretmene ilişkin tutum, derslere yönelik tutum, okul ortamına yönelik tutum olmak üzere üç alt boyuttan oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgular, ilkokul öğrencilerinin okula yönelik tutumlarının olumlu olduğunu, kız öğrencilerin tutumlarının erkek öğrencilere göre anlamlı derecede yüksek olduğunu göstermiştir. Sınıf düzeyine göre yapılan analizlerde, öğretmene yönelik tutum alt boyutunda 1. sınıf öğrencilerinin tutumlarının 3. ve 4. sınıf öğrencilerine kıyasla daha olumlu olduğu, 2. sınıf öğrencilerinin 4. sınıf öğrencilerinden daha yüksek tutuma sahip olduğu belirlenmiştir. Sınıf düzeyi arttıkça öğretmene yönelik tutum puanlarının azaldığı ortaya çıkmıştır. Derslere yönelik tutumlarda 4. sınıf öğrencilerinin tüm alt sınıf öğrencilerinden tutumlarının düşük olduğu belirlenmiştir. Okul ortamına yönelik tutumlarda 1. sınıf öğrencilerinin tutumlarının tüm üst sınıf öğrencilerinden olumlu olduğu ve 2. sınıf öğrencilerinin okul ortamına yönelik tutum düzeyleri 4. sınıf öğrencilerinden yüksek olduğu anlaşılmıştır. Genel tutumlarda ise 1. sınıf ve 2. sınıf öğrencilerinin 3. ve 4. sınıflardan ve 3. sınıf öğrencilerinin 4. sınıflardan yüksek düzeyde tutuma sahip olduğu belirlenmiştir. Okula ulaşım şekli öğretmene, derslere ve okul ortamına yönelik tutum, okula yürüyerek gelen öğrenciler ile araç servisi veya aileleriyle gelen öğrenciler arasında istatiksel anlamlı farklılık bulunmadığı görülmüştür. Ancak öğrencilerin genel tutumları açısından araç servisi ile gelen öğrencilerin aileleriyle gelenlere göre tutumları olumlu olduğu anlaşılmıştır. İlkokul öğrencilerinin anne meslek durumuna göre öğretmene, derse, okul ortamına ve genel tutuma yönelik tutum puanları incelendiğinde ev hanımı annelere sahip öğrencilerin tutum düzeyleri işçi annelerine sahip öğrencilere göre daha yüksek olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca memur annelere sahip öğrencilerin derse yönelik tutum düzeyleri işçi annelerine sahip öğrencilere göre daha yüksek olduğu anlaşılmıştır. İlkokul öğrencilerinin baba meslek durumuna göre çiftçi babalara sahip öğrencilerin işçi babalara sahip öğrencilere kıyasla okul ortamına ve genel olarak okula yönelik tutum puanlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca genel tutum düzeyinde çiftçi babalara sahip öğrencilerin memur babalara sahip öğrencilere kıyasla tutumları anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir. İlkokul öğrencilerinin anne eğitim durumuna göre okula yönelik tutumlarının okul ortamına yönelik tutum ve genel tutum alt boyutlarında anlamlı farklılık bulunmuştur. Ancak okul ortamına yönelik tutum alt boyutunda gruplar arası anlamlılık Tukey HSD testinde bulunmazken genel tutum alt boyutunda ortaokul mezunu annelere sahip öğrencilerin üniversite mezunu annelere sahip öğrencilere göre tutumları anlamlı olarak yüksektir. Baba eğitim durumuna göre ise okula yönelik tutumlarının okul ortamına yönelik tutum alt boyutunda lise mezunu babalara sahip öğrencilerin üniversite mezunu babalara sahip öğrencilere kıyasla ve genel tutum alt boyutunda ortaokul mezunu babalara sahip öğrencilerin üniversite mezunu babalara sahip öğrencilere kıyasla tutumları anlamlı olarak yüksektir. Öğrencilerin ebeveynlerinin birlikte ve ayrı olma durumlarına göre derslere yönelik tutum ve genel tutum alt boyutlarında birlikte olan ebeveynler lehine anlamlı farklılık oluşturmakta iken öğretmene ve okul ortamına ilişkin tutum alt boyutlarında anlamlılık bulunmamıştır. Öğrencilerin öğretmenlerinin cinsiyetlerine göre okula yönelik tutumlarında anlamlı farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine primary school students' attitudes toward school and to identify the components of these attitudes. In addition, the study investigates whether these attitudes differ according to various demographic and socio-economic variables. Specifically, it explores whether attitudes toward school vary by gender, grade level, mode of transportation to school, mother's occupation, father's occupation, mother's educational level, father's educational level, parents' cohabitation status, and teacher gender. The research was conducted with a sample of 3,291 primary school students studying in the province of Aydın during the 2023-2024 spring and 2024-2025 fall semesters. A convenience sampling method was used. A quantitative survey model was adopted, and the“Attitude Toward School Scale for Primary School Students,”developed by the researcher, was used as the data collection instrument. The scale consists of 13 items and three subdimensions: attitudes toward the teacher, attitudes toward courses, and attitudes toward the school environment. The collected data were analyzed using SPSS. The findings show that primary school students generally have positive attitudes toward school, and girls' attitudes are significantly higher than those of boys. According to grade-level analyses, first-grade students demonstrate more positive attitudes toward the teacher than third- and fourth-grade students, while second-grade students show higher attitudes than fourth graders. It was found that attitudes toward the teacher decrease as grade level increases. In terms of attitudes toward courses, fourth-grade students scored lower than all lower-grade students. Regarding attitudes toward the school environment, first-grade students exhibit more positive attitudes than all upper-grade students, and second-grade students score higher than fourth graders. Overall attitude scores indicate that first- and second-grade students have higher levels of school attitude than third- and fourth-grade students, and third graders score higher than fourth graders. No statistically significant differences were found in attitudes toward the teacher, courses, or the school environment between students who walk to school and those who arrive by school transport or with their families. However, in terms of overall attitudes, students using school transport displayed more positive attitudes than those brought by their families. When attitudes were examined based on mothers' occupations, students with homemaker mothers had higher scores in all subdimensions-attitudes toward the teacher, courses, the school environment, and overall attitude-compared to students with worker mothers. Additionally, students whose mothers were civil servants had more positive attitudes toward courses than those with worker mothers. Regarding fathers' occupations, students with farmer fathers scored significantly higher in school-environment and overall attitudes than those with worker fathers. Moreover, students with farmer fathers showed significantly higher overall attitudes than those with civil servant fathers. Significant differences were found in the school-environment and overall attitude subdimensions according to mothers' educational levels. Although no significant intergroup differences were revealed in the school-environment subdimension according to the Tukey HSD test, students whose mothers were middle school graduates had significantly higher overall attitudes than students whose mothers were university graduates. According to fathers' educational levels, students whose fathers were high school graduates had significantly higher school-environment attitudes than those with university-graduate fathers, and students with middle school-graduate fathers had higher overall attitudes than those whose fathers were university graduates. Based on parents' cohabitation status, significant differences were found in favor of students whose parents lived together in the course-related and overall attitude subdimensions, while no significant differences were identified in teacher-related or school-environment attitudes. Additionally, no significant differences were found in students' attitudes toward school based on teacher gender.