Propiyonik asit bakterileri ile B12 vitamini üretimi ve Mihaliç peynirinde B12 vitamin düzeyinin artırılması
Production of vitamin B12 by propionic acid bacteria and enhancement of vitamin B12 content in Mihaliç cheese
  1. Tez No: 998071
  2. Yazar: HAYRİYE GÖKNUR AĞCA KÜÇÜKAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖKSÜZ, DR. GÖKSEL TIRPANCI SİVRİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoteknoloji, Gıda mikrobiyolojisi, Mihalıç peyniri, Mikrobiyoloji, Süt teknolojisi, Biotechnology, Food microbiology, Mihalıç cheese, Microbiology, Milk technology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, propiyonik asit bakterilerinin (PAB) B12 vitamini üretim kapasiteleri değerlendirilmiş; B12 (kobalamin) vitamini üzerinde etkili parametreler seçilerek optimize edilmiş ve Mihaliç peynirine uygulanmasıyla geleneksel bir ürün üzerinde mikrobiyal biyozenginleştirme yaklaşımının uygulanabilirliği araştırılmıştır. 21 adet Mihaliç peyniri orijinli PAB izolatı ve İsviçre peyniri orijinli, B12 ürettiği bilinen DSM suşu aktive edilerek B12 vitamini üretim kapasiteleri belirlenmiştir. Noktasal olarak maksimum B12 vitamini üreten K32 ve T11 kodlu izolatların sırasıyla 1,71 ± 0,04 mg/L ve 1,57 ± 0,14 mg/L B12 vitamini ürettiği belirlenmiştir. Ardından Plackett-Burman tasarımı ile pH, sıcaklık, riboflavin, laktat, kazein, tuz, süre, inokulum oranı, izolat tipi ve havalandırma gibi üretimi etkileyen faktörler taranmış; en etkili parametreler olarak riboflavin ve inkübasyon süresi optimizasyon aşamasına aktarılmıştır. Merkezi kompozit dizayn (CCD) ile yanıt yüzey metodolojisi kullanılarak yapılan optimizasyon çalışmasında model istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Optimum noktalar olan, riboflavin için 57,58 mg/L ve süre için 10,67 gün, deneysel Mihaliç peyniri üretimine uygulanmıştır. Deneysel grup (R18) peynirlerde, 90 günlük olgunlaşma sonunda belirlenen B12 vitamini düzeyi (1,82 ± 0,03 µg/100 g), kontrol grubuna (0,52 ± 0,01 µg/100 g) kıyasla yaklaşık 3,5 kat daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Peynirlerde fizikokimyasal ve mikrobiyolojik analizlerin yanı sıra tekstürel analizler ve duyusal değerlendirme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre B12 vitamini miktarını artırmak amacıyla üretim parametrelerinin optimize edilmesinin teknolojik kaliteyi olumsuz etkilemediği; fermantasyon ve olgunlaşma sürecinin mikrobiyal ve yapısal stabiliteyi koruduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates the vitamin B12 production capacity of propionic acid bacteria (PABs); parameters affecting vitamin B12 (cobalamin) production were selected and optimized; and the applicability of a microbial bioenrichment approach to a traditional product, Mihaliç cheese, was investigated. The vitamin B12 production capacities of 21 PAB isolates originating from Mihaliç cheese and a DSM strain originating from Swiss cheese, known for producing vitamin B12, were determined after activation. It was determined that isolates coded K32 and T11, which produced the maximum amount of vitamin B12 at specific points, produced 1.71 ± 0.04 mg/L and 1.57 ± 0.14 mg/L of vitamin B12, respectively. Then, using the Plackett-Burman design, factors affecting production such as pH, temperature, riboflavin, lactate, casein, salt, time, inoculum ratio, isolate type, and aeration were screened; riboflavin and incubation time were identified as the most effective parameters and transferred to the optimization phase. In the optimization study conducted using central composite design (CCD) and response surface methodology, the model was found to be statistically significant (p<0.001). Optimal points, 57.58 mg/L for riboflavin and 10.67 days for incubation time, were applied to the experimental Mihaliç cheese production. In the experimental group (R18) cheeses, the vitamin B12 level determined at the end of 90 days of ripening (1.82 ± 0.03 µg/100 g) was approximately 3.5 times higher compared to the control group (0.52 ± 0.01 µg/100 g) (p<0.05). In addition to physicochemical and microbiological analyses, textural properties and sensory evaluation were performed on the cheeses. According to the results obtained, it was determined that optimizing the production parameters to increase the amount of vitamin B12 did not negatively affect technological quality; and that the fermentation and ripening process maintained microbial and structural stability.