İki boyutlu (2B) NiTe₂ ve PdTe₂ yapılarının geometrik, elektronik ve termoelektrik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the geometric, electronic, and thermoelectric properties of two-dimensional NiTe₂ and PdTe₂ structures
  1. Tez No: 998084
  2. Yazar: BURCU YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EŞE AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: NiTe₂, PdTe₂, 2 Boyutlu malzemeler, Yoğunluk fonsiyonl teori, Termoelektrik özellikler, Nanobilim, Nanoteknoloji, Termoelektrik, NiTe₂, PdTe₂, Two-dimensional materials, Density functional theory, Thermoelectric properties, Nanoscience, Nanotechnology, Thermoelectric
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, iki boyutlu NiTe₂ ve PdTe₂ monolayer yapılarının geometrik, elektronik ve termoelektrik özellikleri yoğunluk fonksiyonel teorisi (YFT) çerçevesinde sistematik olarak incelenmiştir. Yapısal optimizasyon sonuçları, NiTe₂ ve PdTe₂ monolayer yapılarının 1T fazında kararlı olduğunu ve literatürde rapor edilen teorik çalışmalarla uyumlu geometrik parametreler sergilediğini göstermiştir. Elektronik yapı hesaplamaları, NiTe₂ monolayer yapısının belirgin metalik karaktere sahip olduğunu, PdTe₂ monolayer yapısının ise çok küçük bant aralığına sahip yarı-metalik bir davranış sergilediği belirlenmiştir. Bu sonuçların, kullanılan PBE tabanlı yaklaşımın bant aralığını düşük hesaplama eğilimi dikkate alındığında, literatürle tutarlı olduğu değerlendirilmiştir. Termoelektrik taşınım özellikleri Boltzmann taşınım teorisi çerçevesinde incelenmiş; her iki monolayer yapının metalik ve yarı-metalik karakterleriyle uyumlu olarak düşük Seebeck katsayısı değerleri sergilediği görülmüştür. Elektriksel iletkenlik ve elektronik ısıl iletkenlik arasındaki benzer sıcaklık bağımlılığı, Wiedemann–Franz yasası ile tutarlı bulunmuştur. NiTe₂ monolayer yapısında taşıma katsayılarının belirgin biçimde anizotropik olduğu, PdTe₂ monolayer yapısında ise daha izotropik bir taşıma davranışı sergilendiği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular birlikte değerlendirildiğinde, NiTe₂ monolayer yapısının termoelektrik jeneratör uygulamalarından ziyade ısıl yönetim ve metalik iki boyutlu bileşenler açısından daha uygun olduğu; PdTe₂ monolayer yapısının ise yarı-metalik karakteri ve dengeli taşıma özellikleri sayesinde iki boyutlu elektronik ve termoelektrik uygulamalar açısından umut vadeden bir aday olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, NiTe₂ ve PdTe₂ monolayer yapılarının temel fiziksel ve termoelektrik özelliklerini karşılaştırmalı olarak ortaya koyarak, tellür tabanlı iki boyutlu geçiş metali dikalkojenitlerinin anlaşılmasına literatüre tutarlı bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the geometric, electronic, and thermoelectric properties of two-dimensional NiTe₂ and PdTe₂ monolayer structures are systematically investigated by density functional theory (DFT). Structural optimization results indicate that both NiTe₂ and PdTe₂ monolayers are stable in the 1T phase and exhibit geometric parameters in good agreement with previously reported theoretical studies. Electronic structure calculations revealed that the NiTe₂ monolayer structure exhibits a distinct metallic character, while the PdTe₂ monolayer structure displays a semi-metallic behavior with a very small band gap. Considering the well-known tendency of the PBE functional to underestimate band gaps, these results are found to be consistent with earlier theoretical reports. Thermoelectric transport properties are evaluated using Boltzmann transport theory. Both monolayer systems exhibit low Seebeck coefficients, which is consistent with their metallic and semi-metallic electronic structures. The similar temperature dependence of the electrical conductivity and electronic thermal conductivity is found to be in accordance with the Wiedemann–Franz law. Moreover, a pronounced anisotropy in the transport coefficients is observed for the NiTe₂ monolayer, whereas the PdTe₂ monolayer shows a more isotropic transport behavior. Overall, the results suggest that the NiTe₂ monolayer is more suitable for applications such as thermal management and metallic two-dimensional components rather than thermoelectric power generation. In contrast, the PdTe₂ monolayer, with its semi-metallic character and balanced transport properties, emerges as a promising candidate for two-dimensional electronic and thermoelectric applications. This study provides a consistent and comparative insight into the fundamental physical and thermoelectric properties of NiTe₂ and PdTe₂ monolayers, contributing to the understanding of tellurium-based two-dimensional transition metal dichalcogenides.