Akademisyenlerin yöneticilik eğilimini besleyen nedenlere ilişkin bir araştırma
A study about the academicians' reasons of fostering administrative tendency
- Tez No: 998087
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKGÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yönetici akademisyen, yöneticilik eğilimi, sosyal, psikolojik, ekonomik nedenler, Eğitim yönetimi, Üniversite yönetimi, academic administrator, administrative tendency, social, psychological, economic reasons, Educational administration, University management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, akademisyenlerin yöneticilik pozisyonlarına yönelme eğilimlerini etkileyen temel nedenleri betimlemektir. Önceki araştırmalar genel olarak akademik liderlik üzerine odaklanmışken, akademisyenlerin neden yöneticilik pozisyonlarına yöneldiğine dair çalışmalara rastlanılamamıştır. Bu çalışma, akademisyenlerin yöneticiliğe olan eğilimlerini besleyen sosyal, psikolojik ve ekonomik nedenleri incelemekte; literatür taraması ve akademisyen görüşleriyle desteklenmektedir. Araştırmada, öncelikle alan yazın taraması yapılarak insan varoluşunu karakterize eden ilişki aksları, yönetsel ilişkiler, kendini yönetme yetisi, akademisyenlik ve eğitim yöneticiliği arasındaki bağlantılar ile akademisyenleri yöneticiliğe yönelten başlıca nedenler kuramsal bir zeminde temellendirilmiştir. Araştırma nitel desende tasarlanmış, veri toplama amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi tercih edilmiştir. Ayrıca verilerin çeşitliliğini sağlamak için doküman analizi tekniği de kullanılmıştır. Çalışma grubunu, 2023–2024 akademik yılında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'da yöneticilik yapan ya da yöneticiliğe yatkın akademisyenler (n=50) oluşturmuştur. Katılımcıların 29'u profesör (%58), 21'i doçenttir (%42). Toplanan veriler, betimsel analiz yaklaşımı kullanılarak incelenmiştir. Araştırma sonuçları, akademisyenlerin yönetim görevlerine yönelmesinin başlıca nedenlerinin sosyal nedenler olduğunu ortaya koymuştur; bu faktörler arasında toplumsal itibar, akademik çevrelerde tanınma, statü kazanma, unvanların cazibesi ve öğrenci-personel ilişkilerini yönlendirme arzusu yer almıştır. Psikolojik nedenler kapsamında en sık dile getirilenler kimlik ve anlam arayışı, yenilik ihtiyacı, takdir edilme ve kariyer tatmini olmuştur. Ekonomik nedenlerle ilgili verilerin büyük çoğunluğu, artan hayat pahalılığı, emeklilik öncesi para biriktirme ve yaşam kalitesini artırma isteğinden kaynaklandığını göstermiştir. Bu araştırmanın bulguları, akademisyenlerin yöneticiliğe eğilimini etkileyen nedenlerin, yöneticilik görevini akademik kimlikle uyumlu hale getirme çabalarıyla bağlantılı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu durum, akademik emeğin ve niteliğin korunmasının önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to describe the basic reasons that affect academicians' tendencies to administrative roles. While previous studies have generally focused on academic leadership, there have been no studies on why academicians pursue administrative positions. This study examines the social, psychological, and economic reasons influencing academicians' tendencies to pursue administrative positions. It is supported by a comprehensive literature review and data obtained from academicians. In the study, a literature review was first conducted to establish a theoretical basis for relationship axes that characterize human existence, managerial relationships, self-management skills, the connections between academicians and educational administration, and the main reasons academicians pursue administrative positions. The research was designed as a qualitative study, utilizing semi-structured interviews to collect data. Additionally, document analysis was used to enrich the data. The study group consisted of academicians (n = 50) who were administrators or had an administrative tendency at Istanbul University-Cerrahpaşa during the 2023–2024 academic year. Of the participants, 29 (58%) were professors, and 21 (42%) were associate professors. The data were analyzed through a descriptive analysis approach. Research findings indicated that academicians' inclination toward management roles was primarily driven by social factors, including reputation, recognition in academic circles, status, the allure of titles, and the desire to influence student and staff relations. The most frequently expressed psychological reasons were the search for identity and meaning, novelty-seeking, appreciation, and career satisfaction. The majority of data related to economic reasons showed rising cost of living, pre-retirement savings, and a desire to improve the quality of life. The findings of this study suggest that the reasons influencing academics' inclination toward managerial duties are related to efforts to make these duties compatible with their academic identity. This situation highlights the importance of preserving academic labor and its quality.