Gebelerin prekonsepsiyonel bakım hakkında bilgi düzeyi ve bunu etkileyen faktörler
Knowledge level of pregnant women on preconception care and the factors affecting it
  1. Tez No: 998265
  2. Yazar: ELİF ŞÜHEDA BALTACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÇETİN DOĞANER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebe, prekonsepsiyon, bakım, Pregnant women, preconception, care
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Dr. Elif Şüheda BALTACI,“Gebelerin Prekonsepsiyonel Bakım Hakıında Bilgi Düzeyi ve Bunu Etkileyen Faktörler”Gülhane Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Ankara, 2026Amaç: Sağlıklı bir gebeliğe başlayabilmek için prekonsepsiyonel bakım (PKB) kapsamında çiftler tüm yönleriyle değerlendirilir, oluşabilecek riskler en baştan ortaya konulur, önlemler alınır ve hastalıklar tedavi edilir. PKB ile hem toplum sağlığına hem de ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlanmaktadır. Çalışmamızın amacı, gebelerin PKB hakkında bilgi düzeyi ve bunu etkileyen faktörlerin neler olduğunun ortaya konmasıdır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel olarak planlanan araştırmamız 02/01/2025-30/06/2025 tarihleri arasında Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği polikliniklerine başvuran ve çalışmaya katılmakta gönüllü 387 gebe katılımcı ile anket yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Elli üç soru içeren veri toplama formu sosyodemografik özellikler, gebelik ile ilgili obstetrik öykü ve bilgi edinme durumu ile uygulama durumunu içeren başlıklardan oluşmaktadır. Araştırma için veriler, yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde IBM Statistics Package for Social Sciences (SPSS ver. 31.0) paket programı kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 28,6±5,1 yıldır ve %47,8'i üniversite mezunu, %60,2'si ev hanımı olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların %35,1'i PKB'yi duymadığını, %35,7'si PKB aldığını belirtmiştir. PKB'yi duyduğunu belirtenlerde (çoklu yanıt), bilgi kaynağı olarak en sık aile/arkadaş/yakın çevre (%30,7) ve aile hekimi (%28,7) bildirilmiş; bunu kadın hastalıkları ve doğum uzmanı (%22,3) ile sosyal medya/TV/internet (%15,9) izlemiştir. PKB alanların büyük kısmı hizmeti hastaneden (%73,9) aldığını ifade etmiştir. Katılımcıların gebelik öncesi bakım almama nedenleri arasında en sık %60,6 oranıyla yeterli bilgi sahibi olmamak olduğu bildirilmiştir. PKB alanların %66,7'si hizmeti“çok faydalı”bulmuştur. Kronik hastalığı ve gebeliği planlı olanlarda PKB alma durumu anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. (p=0,017), (p<0,001). PKB alanlarda kan tetkikleri (%100), demir eksikliği anemisi taraması/ tedavisi (%98,5), folik asit takviyesi (%95,6), HIV/CYBE taranması (%91,3), riskli gıdalardan kaçınma (%95,6) yüksek oranda uygulanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda PKB'yi duyanların oranı göreceli olarak yüksek olmasına karşın hizmet alanların oranının daha düşük kaldığı görülmüştür. PKB alma durumunda; planlı gebelik, eğitim düzeyi, kentte yaşama ve kronik hastalık varlığının etkili olduğu tespit edilmiştir. Gebeliğini planlayan ve gebelik öncesi danışmanlık alan kadınların çok az bir kısmının aile hekimine başvurmuş olması, birinci basamağın bu alandaki potansiyelinin yeterince farkında olunmadığını düşündürmektedir. Bu sonuçlar, PKB'nin birinci basamak başta olmak üzere tüm sağlık kurunlarında rutin ve standardize bir hizmet olarak yaygınlaştırılması ve ulusal düzeyde eğitim materyalleriyle desteklenmesi gerektiği sonucunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Dr. Elif Şüheda BALTACI,“Knowledge Level of Pregnant Women on Preconception Care and the Factors Affecting It,”Gülhane Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Medical Specialization Thesis, Ankara, 2026 Objective: To begin a healthy pregnancy, within the scope of preconception care (PCC), couples are evaluated in all aspects, potential risks are identified from the outset, precautions are taken, and diseases are treated. With PCC, very significant contributions are made to both public health and the national economy. The aim of our study is to determine the level of knowledge of pregnant women about PCC and the factors affecting it. Materials and Methods: This descriptive cross-sectional study was conducted between 02.01.2025-30.06.2025 using a questionnaire administered to 387 pregnant women who attended the obstetrics and gynecology outpatient clinics of Gülhane Training and Research Hospital and volunteered to participate. The data collection form consisted of 53 items covering sociodemographic characteristics, obstetric history, information sources, and practices. Data were collected through face-to-face interviews. Statistical analyses were performed using IBM SPSS (ver. 31.0). A p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of participants was 28.6±5.1 years; 47.8% were university graduates and 60.2% reported being homemakers. Of the participants, 35.1% stated that they had not heard of PCC, while 35.7% reported having received PCC. Among those who had heard of PCC (multiple responses allowed), the most frequently reported sources of information were family/friends/close social circle (30.7%) and family physicians (28.7%), followed by obstetricians/gynecologists (22.3%) and social media/TV/internet (15.9%). Most women who received PCC reported obtaining the service from hospitals (73.9%). Among the reasons for not receiving preconception care, the most frequently reported was lack of sufficient knowledge at a rate of 60.6%. Of those who received PCC, 66.7% found the service to be“very beneficial.”The rate of receiving PCC was found to be significantly higher among those with a chronic disease and those with a planned pregnancy (p=0.017), (p<0.001). In women who received PCC, blood tests (100%), screening/treatment for iron deficiency anemia (98.5%), folic acid supplementation (95.6%), HIV/STI screening (91.3%), and avoidance of risky foods (95.6%) were reported at high rates. Conclusion: In our study, although the rate of those who had heard of preconception care (PCC) was relatively high, the rate of those who actually received the service remained lower. In terms of receiving PCC, planned pregnancy, level of education, living in an urban area, and the presence of a chronic disease were found to be influential factors. The fact that only a very small proportion of women who planned their pregnancy and received preconception counseling applied to a family physician suggests that the potential of primary care in this field is not sufficiently recognized. These results indicate that PCC should be expanded as a routine and standardized service in all healthcare institutions, especially in primary care, and supported with educational materials at the national level.