Gebelerin prekonsepsiyonel danışmanlık ileilgili bilgileri ve danışmanlık/bakımalma durumları
Pregnant women's knowledge about preconceptioncounselling and status of receiving preceonceptioncounselling/care
  1. Tez No: 661652
  2. Yazar: MÜKERREM BAŞLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİYE AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, gebe, hemşire, prekonsepsiyonel bakım, prekonsepsiyonel danışmanlık, Knowledge, nurse, preconception care, preconception counselling, pregnant
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, gebe kadınların prekonsepsiyonel (gebelik öncesi) danışmanlık ile ilgili bilgilerini, danışmanlık ve bakım alma durumlarını belirlemek amacı ile planlanmıştır. Kesitsel olarak yürütülen araştırma, Aydın Kadın-Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde 361 gebe ile 15 Haziran-15 Aralık 2018 tarihleri arasında yapılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından literatüre göre hazırlanan soru formu ile ve yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 programında, yüzde, ortalama ve ki-kare analizi ile değerlendirilmiştir. Ortalama 27,95±5,67 yaşında olan gebelerin %72,6'sının çalışmadığı, %46'sının ilköğretim mezunu olduğu, %50,7'sinin en uzun süre ilde yaşadığı ve %72'sinin gelirinin giderine denk olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %89,5'inin kronik hastalığının olmadığı ve %97'sinin genetik/kalıtsal hastalığı olmadığı saptanmıştır. Kadınların gebelik sayısı ortalamasının 2,30±1,73 olduğu, %84,8'inin şimdiki gebeliğini istediği, %77,3'ünün gebelik öncesi sigara kullanmadığı ve %96,7'sinin gebelik öncesi alkol kullanmadığı saptanmıştır. Kadınların %62,6'sının prekonsepsiyonel danışmanlık ve bakım kavramını duymadığı ve %67'sinin bu kavramı hemşire/ebeden duyduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %48,2'sinin prekonsepsiyonel danışmanlık ve bakımın ne olduğunu ve %65'inin gebelik öncesi yapılması gereken tahlil, test ve tetkikleri bilmediği görülmüştür. Gebelerin %82,5'i prekonsepsiyonel danışmanlık ve bakımın hem kadın hem erkekler için ve %67,6'sı üreme çağındaki tüm bireyler için gerekli olduğunu düşünmektedir. Araştırmadaki kadınların %88,9'unun bir sonraki gebeliğinde prekonsepsiyonel danışmanlık ve bakım almak istediği, bu kadınların %55,1'inin prekonsepsiyonel danışmanlık ve bakımı kadın-doğum uzmanından almak istediği saptanmıştır. Katılımcıların %94,5'inin prekonsepsiyonel danışmanlık ve bakım almadığı belirlenmiştir. Çalışmayan, eğitim durumu ve eşinin eğitim durumu ilköğretim ve altında olan kadınlarda prekonsepsiyonel danışmanlık ve bakım kavramını duymayanların oranı daha fazla iken, en uzun süre ilde yaşayan kadınların prekonsepsiyonel danışmanlık ve bakım kavramını daha fazla duyduğu görülmüştür. Çalışmayan kadınların prekonsepsiyonel danışmanlık ve bakım kavramını bilmeme oranının daha fazla olduğu, şu anki gebeliğini isteyen ve eğitim durumu/eş eğitim durumu lisans ve üstünde olan kadınların prekonsepsiyonel danışmanlık ve bakım kavramını daha fazla doğru bildiği belirlenmiştir. Araştırmada, çalışmayan kadınlar ile eğitim durumu ilköğretim ve altında olan kadınların prekonsepsiyonel danışmanlık ve bakımın kimler için/hangi durumlarda gerekli olduğunu daha fazla bilmediği saptanmıştır. Kadınların tanıtıcı özellikleri ile prekonsepsiyonel danışmanlık ve bakım alma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda, prekonsepsiyonel danışmanlık ve bakım hakkında kadınların bilgisi olmakla birlikte bunun yeterli düzeyde olmadığı görülmüştür. Kadınların prekonsepsiyonel danışmanlık ve bakım alma oranının oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. Bireylerle en çok iletişim halinde olan hemşirelerin bu hizmetlerin verilmesinde önemli rolleri bulunduğundan, konuyla ilgili aktif rol üstlenmeleri gerekmektedir. Üreme çağındaki tüm bireylerin prekonsepsiyonel danışmanlık ve bakım hakkında bilgilendirilmesi ve prekonsepsiyonel danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been planned to determine pregnant women's knowledge about preconception (pre-pregnancy) counseling and status of receiving counseling and care. This cross-sectional study have been conducted between 15 June and 15 December 2018 with 361 pregnant women in Aydın Maternity and Pediatrics Hospital and Aydın Adnan Menderes University Practice and Research Hospital. Data has been collected by a questionnaire prepared by the researcher according to the literature and face to face interview method. Analysis of data has been evaluated in SPSS 22.0 program by using percentage, average and chi-square analysis. It has been determined that 72.6% of pregnant women, who were 27.95±5.67 years old on average, did not work, 46% were primary school graduates, 50.7% lived in the province for the longest period and 72% of them were equal to the expense of their income. It has been determined that 89.5% of the participants do not have chronic disease and 97% do not have genetic / hereditary disease. It has been determined that the average number of pregnancy of women is 2.30±1.73, 84.8% want their current pregnancy, 77.3% do not smoke before pregnancy and 96.7% do not use alcohol before pregnancy. It has been determined that 62.6% of women did not hear the concept of preconception counseling and care, and 67% heard this concept from a nurse / midwife. It has been seen that 48.2% of the participants do not know what preconception counseling and care is, and 65% do not know the tests, analysis, and examinations that should be done before pregnancy. Of pregnant women 82.5% think that preconception counseling and care is necessary for both women and men and 67.6% of them think it is necessary for all individuals of reproductive age. It has been determined that 88.9% of women in the study want to get preconception counseling and care in their next pregnancy, and 55.1% of these women want to get preconception counseling and care from an obstetrician. It has been determined that 94.5% of the participants have not received preconception counseling and care. While the rate of those who do not hear the concept of preconception counseling and care is higher in women who are not working, and whose education level and spouse's education level is primary and below, it is seen that women living in the province for the longest time have heard the concept of preconception counseling and care more. It has been determined that the rate of not knowing the concept of preconception counseling and care of women who are not working are higher, women who want their current pregnancy and whose education/ spouse's education level are undergraduate and above know the concept of preconception counseling and care more accurately. In the study, it has been found that women who are not working and whose education level is primary and below do not know for whom/in which situations preconception counseling and care is required more. There is no statistically significant difference between the introductory features of women and status of receiving preconception counseling and care. In line with the data obtained from result of the research, it has been seen that women have some information about preconception counseling and care, but this is not sufficient enough. It has been determined that women's rate of receiving preconception counseling and care is quite low. Nurses who communicate in individuals most have an important role in providing these services, so they need to take an active role in the subject. It is recommended to inform all individuals of reproductive age about preconception counseling and care, and to develop preconception counseling services.