Investigating the impact of translanguaging on English language teaching: Analysis of teacher views and practices in Turkish-medium classrooms
İngilizce dil öğretimi üzerinde diller arası geçişlilik etkisinin incelenmesi: Türkçe öğretim dili kullanılan sınıflarda öğretmen görüşleri ve uygulamalarının analizi
- Tez No: 998297
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER BEKLEYEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Diller arası geçişlilik, İngilizce öğretimi, öğretmen görüşleri, sınıf içi uygulamalar, Türkçe ağırlıklı sınıflar, Translanguaging, English language teaching, teacher views, classroom practices, Turkish-medium classrooms
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkçe ağırlıklı sınıflarda, İngilizce öğretiminde diller arası geçişliliğin kullanımını; öğretmen görüşleri ve sınıf içi uygulamalar bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, öğretmenlere ilişkin değişkenlerin diller arası geçişlilik kullanımına etkisi, öğretmenlerin bu yaklaşıma yönelik algıları ve diller arası geçişliliğin sınıf içi pedagojik amaçlarla nasıl uygulandığı ele alınmıştır. Bu doğrultuda, diller arası geçişliliğin İngilizce öğretimindeki işlevi ve öğretim sürecine katkısı çok yönlü olarak değerlendirilmiştir. Araştırma, eş zamanlı karma yöntem araştırma deseni kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma grubunu, Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan, Cizre ilçesinde görev yapan toplam 71 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Katılımcılar farklı öğretim kademelerinde (ilkokul, ortaokul ve lise) görev yapmakta olup; öğretmenlerin cinsiyet, öğretim deneyimi, akademik geçmiş ve sınıf mevcudu açısından çeşitlilik gösterdiği belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak ise anket, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve sınıf içi gözlem kullanılmıştır. Anket, öğretmenlerin diller arası geçişliliğe yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla uygulanmıştır. Görüşmeler ve gözlemler ise öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarını daha ayrıntılı incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Toplanan nicel veriler SPSS 27 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Nitel verilerde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, öğretmenlere ilişkin değişkenlerin, diller arası geçişlilik kullanımında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığını göstermiştir. Buna karşın öğretmenlerin diller arası geçişliliği çoğunlukla öğrencilerin anlama düzeyini artırmak, düşük yeterlik düzeyindeki öğrencileri desteklemek, sınıf yönetimini sağlamak ve ders katılımını artırmak amacıyla kullandıkları belirlenmiştir. Öğretmenlerin diller arası geçişliliğe yönelik tutumları genel olarak olumludur. Ancak, İngilizce kullanımının azalabileceğine yönelik kaygılar taşıdıklarını da dile getirmişlerdir. Sınıf içi gözlemler, diller arası geçişlilik kullanımının büyük ölçüde planlı bir stratejiden ziyade anlık sınıf ihtiyaçlarına göre ortaya çıktığını göstermiştir. Sonuç olarak, diller arası geçişliliğin, Türkçe ağırlıklı sınıflarda İngilizce öğretiminde işlevsel ve bağlamsal bir pedagojik araç olarak kullanıldığı; öğretmenlerin bu yaklaşımı sınıf içi gereksinimlere göre esnek biçimde benimsedikleri görülmüştür. Araştırmanın sonuçları öğretmen eğitiminde bu yaklaşıma yönelik farkındalığın artırılmasının önemini de ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the use of translanguaging in English language teaching in the context of Turkish-medium classrooms within the context of teacher perceptions and classroom practices. The research addresses the impact of teacher related variables on the use of translanguaging, teachers' perceptions of this approach, and translanguaging is applied for pedagogical purposes in the classroom. In this regard, the function of translanguaging in English teaching and its contribution to the teaching process are evaluated in a multifaceted manner. The research was conducted using a convergent mixed methods research design. The participants consisted of a total of 71 English language teachers working in Cizre, a town in southeastern Türkiye. The participants worked at different instructional levels (primary school, middle school, and high school); it was determined that the teachers varied in terms of gender, teaching experience, academic background, and class size. (primary school, middle school, and high school); it was determined that the teachers varied in terms of gender, teaching experience, academic background, and class size. Interviews and observations were conducted to examine teachers' classroom practices in more detail. Quantitative data were analyzed using SPSS 27 program. Qualitative data were analyzed through content analysis. The research findings showed that there was no statistically significant difference in the variables related to teachers in the use of translanguaging. However, it was determined that teachers mostly used translanguaging to increase students' comprehension levels, support students with low proficiency levels, ensure classroom management, and increase class participation. Teachers' attitudes towards translanguaging are generally positive. However, they also expressed concerns that the students' exposure to English might decrease. Classroom observations revealed that the use of translanguaging practices were largely shaped by immediate classroom needs rather than a systematically planned instructional strategy. In conclusion, the findings suggest that translanguaging functions as a flexible and context sensitive pedagogical tool in English language teaching within Turkish medium classrooms. Teachers appear to adopt translanguaging in response to classroom demands. The findings highlight the importance of raising awareness of balanced and purposeful translanguaging practices in teacher education contexts.