İzmir ilinde mutfak çalışanlarının lokanta işletmelerinde yaşadıkları sorunlar: Otel kıyaslaması
Problems experienced by kitchen staff in restaurant businesses in Izmir province: A comparison with hotels
  1. Tez No: 998299
  2. Yazar: BERK KOCADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NÜKHET ADALET AKPULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Alakart restoran, Gastronomi, Gastronomi endüstrisi, Gastronomi turizmi, Mutfak turizmi, Otel endüstrisi, Oteller, Zincir restoranlar, Çalışma algısı, A'la carte restaurant, Gastronomy, Gastronomy industry, Gastronomic tourısm, Hotel industry, Hotels, Chain restaurants, Working perception
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, otel ve restoran mutfaklarında çalışan personelin çalışma koşullarını karşılaştırmalı olarak incelemektir. Çalışma kapsamında fiziki koşullar, sosyal haklar, kariyer ve eğitim olanakları olmak üzere dört alt boyut ele alınmıştır. Araştırma İzmir ilinde yürütülmüş olup, veriler hem çevrim içi anket (Google Formlar) hem de basılı anket formları aracılığıyla toplanmıştır. Toplam 400 anket dağıtılmış, geri dönüş sağlanan ve analiz için uygun bulunan 248 anket değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen veriler üzerinde güvenilirlik, betimsel istatistikler, bağımsız örneklemler t-testi, ANOVA, post-hoc testler, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular, otel mutfaklarında çalışan personelin tüm alt boyutlarda restoran çalışanlarına kıyasla daha olumlu algılara sahip olduğunu göstermektedir. Özellikle fiziki koşullar ve sosyal haklar açısından otel çalışanlarının ortalamaları anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Demografik değişkenler açısından bakıldığında ise yaş ve eğitim düzeyinin çalışanların genel algıları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, bu araştırma otel ve restoran mutfaklarında çalışma koşullarının karşılaştırmalı olarak ele alınması bakımından literatüre özgün bir katkı sunmaktadır. Bulgular, restoranların çırak bulmakta zorlanmalarının nedenlerini ortaya koymakta ve sektörün insan kaynakları politikaları açısından yol gösterici nitelikte öneriler geliştirilmesine zemin hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comparatively examine the working conditions of personnel employed in hotel and restaurant kitchens. Four sub-dimensions were addressed within the scope of the research: physical conditions, social rights, career opportunities, and educational opportunities. The study was conducted in the province of İzmir, and data were collected through both online questionnaires (Google Forms) and printed survey forms. A total of 400 questionnaires were distributed, of which 248 valid responses were returned and included in the analysis. Reliability analysis, descriptive statistics, independent samples t-tests, ANOVA, post hoc tests, correlation, and regression analyses were applied to the collected data. The findings indicate that hotel kitchen employees have more positive perceptions in all sub-dimensions compared to restaurant employees. In particular, the mean scores of hotel employees were significantly higher in terms of physical conditions and social rights. Regarding demographic variables, age and educational level were found to have a significant effect on employees' overall perceptions. In conclusion, this study provides an original contribution to the literature by comparatively evaluating the working conditions in hotel and restaurant kitchens. The findings reveal the underlying reasons why restaurants struggle to recruit apprentices and provide a basis for the development of recommendations that can guide human resources policies in the sector.