Ana Mendieta'nın sanatında göç, kimlik ve beden
Migration, identity, and the body in Ana Mendieta's art
- Tez No: 998325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ERTUĞRUL TOMSUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Güzel sanatlar akademisi, İdeal kadın, Feminism, Fine arts academy, Ideal woman
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı ve önemi, odak noktası olan iktidar konusu, sosyolojik araştırmalarda oldukça karmaşıktır. Bu nedenle, bu çalışmada iktidar kavramı tanımlanmış ve değerlendirilmiştir. Çalışma, çalışmanın merkezindeki sanatçı Ana Mendieta ve onun performans sanatı bağlamında iktidar, sanat ve kadın kavramlarını incelemektedir. Kadınlar, kadın sanatçılar ve feminizm bağlamında iktidarı analiz eden feminist yazar Linda Nochlin'in çalışmalarına dayalı kavramsal bir çerçeve geliştirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarının ve değerlendirmelerinin akademik literatüre katkıda bulunması beklenmektedir. Metodolojik ve içeriksel olarak, çalışma genel olarak kaynak araştırmasına dayalı bir metodoloji izledi. Performans sanat eserleri, literatür ve olay analizleri kullanılarak değerlendirildi. Buna ek olarak, araştırma alanındaki mevcut kaynakları ve birincil kaynakları içeren karşılaştırmalı belge analizleri yapıldı. Birinci bölüm, , kadınlar, sanat ve feminist hareketin kavramsal değerlendirmelerini ele almaktadır. İkinci bölüm, Linda Nochlin'in eserleri bağlamında kadınlar, iktidar, sanat ve feminizm değerlendirmelerini içermektedir. Üçüncü bölüm, Ana Mendieta'nın biyografisine dayanarak, fotoğraflar kullanılarak feminist temalı performans eserlerini değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose and significance of this study, with its focus on the complex issue of power in sociological research, is to define and evaluate the concept of power. The study examines the concepts of power, art, and women in the context of performance art, with a particular focus on the artist Ana Mendieta. A conceptual framework based on the works of feminist writer Linda Nochlin, who analyzes power in the context of women, women artists, and feminism, has been developed. The results and evaluations of this study are expected to contribute to the academic literature. +3 Methodologically and content-wise, the study generally followed a source research-based methodology. Performance art works were evaluated using literature and event analyses. In addition, comparative document analyses were conducted, including existing sources in the field of research and primary sources. The first chapter deals with conceptual evaluations of power, women, art, and the feminist movement. The second section contains assessments of women, power, art, and feminism in the context of Linda Nochlin's works. The third section evaluates feminist-themed performance artworks using photographs based on Ana Mendieta's biography.