Fen etkinliklerinin 5-6 yaş grubu çocukların bilimsel süreç becerilerine ve bilim motivasyonlarına etkisinin incelenmesi
Examining the effects of science activities on the scientific process skills and science motivation of 5-6 year-old children
  1. Tez No: 998346
  2. Yazar: KÜBRA EŞE AKYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TEZEL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel işlem becerisi, Bilimsel merak, Bilimsel süreç, Okul öncesi dönem, Scientific process skill, Scientific curiosity, Scientific process, Preschool period
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, fen etkinliklerinin 5-6 yaş grubu çocukların bilimsel süreç becerilerine ve bilim motivasyonlarına etkisini incelemektir. Araştırmada, deneysel desenlerden ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okul öncesi eğitim kurumuna devam eden deney grubunda 20, kontrol grubunda 20 olmak üzere 60-72 aylık toplam 40 çocuk oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Demografik Bilgi Formu”,“Okul Öncesi Dönem Bilimsel Süreç Beceri Testi”ve“Okul Öncesi Çocuklar İçin Bilim Motivasyon Ölçeği”ve kullanılmıştır. Araştırma sürecinde deney grubundaki çocuklara 10 hafta boyunca haftada üç gün fen etkinlikleri uygulanmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin analizinde Mann Whitney U Testi, Bağımsız t testinden yararlanılmıştır. Bulgular, deney ve kontrol gruplarının ön test puanlarında anlamlı bir fark olmadığını, dolayısıyla grupların uygulama öncesinde benzer düzeyde bilimsel süreç becerisine ve bilim motivasyonuna sahip olduğunu göstermiştir. Son test bulgularında ise, Okul Öncesi Dönem Bilimsel Süreç Beceri Testinde deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir artış tespit edilmiştir. Okul Öncesi Çocuklar İçin Bilim Motivasyon Ölçeğinin hoşlanma boyutunda gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Buna karşın, özgüven boyutunda deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir artış tespit edilmiştir. Bu sonuç, fen etkinliklerinin çocuklarım bilimsel süreç becerilerine ve çocukların fen öğrenmeye yönelik özgüvenini geliştirmede etkili olduğunu göstermektedir. Uygulamadan dört hafta sonra yapılan kalıcılık testi sonucunda etkinliklerin etkisinin devam ettiği görülmüştür. Araştırma bulguları alan yazın bağlamında tartışılmış ve gelecekte yapılacak çalışmalara ilişkin öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of science activities on the scientific process skills and science motivation of 5-6 year-old children. A quasi-experimental design with a pretest-posttest control group was used in the study. The study group consisted of 40 children aged 60-72 months, 20 in the experimental group and 20 in the control group, attending a preschool education institution affiliated with the Ankara Provincial Directorate of National Education. The data collection tools in the study were a“Demographic Information Form,”the“Science Motivation Scale for Preschool Children,”and the“Preschool Scientific Process Skills Test.”During the research, science activities were applied to the children in the experimental group three days a week for 10 weeks. The Mann Whitney U Test and the Independent t-test were used in the analysis of the quantitative data. The findings showed that there was no significant difference in the pretest scores of the experimental and control groups, thus, that the groups had similar levels of scientific process skills and science motivation before the application. In the post-test findings, a statistically significant increase was found in favor of the experimental group on the Preschool Science Process Skills Test. No significant difference was found between the groups in the enjoyment dimension of the Science Motivation Scale for Preschool Children. However, a statistically significant increase was found in favor of the experimental group on the self-confidence dimension. This result demonstrates that the science activities were effective in developing children's scientific process skills and their self-confidence in learning science. A retention test conducted four weeks after the implementation revealed that the activities continued to have an impact. The research findings are discussed in the context of the literature, and suggestions for future studies are presented.