Anayasal ceza hukuku bağlamında ne bis ın ıdem ilkesi
The principle of ne bis in idem in the context of constitutional criminal law
  1. Tez No: 998356
  2. Yazar: FATİH HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ABDÜLHAMİD YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Ne bis in idem ilkesi, Constitutional Court, European Court Human Rights, Principle of ne bis in idem
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Anayasalarda yer alan temel hak ve özgürlüklere ilişkin düzenlemeler kapsam ve sınırların belirlenmesi yönüyle ceza hukuku açısından da önem arz ederler. Dolayısıyla anayasa ve ceza hukuku arasında sıkı bir ilişki vardır. Bu durum ceza hukuku düzenlemelerinin anayasaya uygun olmasını gerektirmektedir. Bu uyum Türk hukuk sistemi açısından önceleri norm denetimi ile denetlenirken Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun kabul edilmesi ile birlikte yargısal süreçler sonunda verilen kararların da anayasal boyutta denetlenmesinin yolu açılmıştır. Dolayısıyla yargı yetkisini kullanan mahkemelerin hukuk kurallarını yorumlarken Anayasanın koyduğu esaslara göre hareket etmeleri anayasal bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır. Bu durum hukukun anayasallaşması ve anayasal ceza hukuku kavramlarını gündeme getirmiştir. Bu ise ceza hukuku ilkelerinin anayasal çerçevede ele alınmasını gerektirmektedir. Bu bağlamda çalışmamızda temelde bir ceza hukuku ilkesi olan ne bis in idem ilkesi AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararları ışığında anayasal yorumla ele alınacaktır. Bu kapsamda tez çalışmasında birinci bölümde öncelikle ne bis in idem ilkesinin kavramsal yönü, tarihsel gelişimi ve hukuksal temelleri ve uluslararası hukuk metinlerindeki çerçevesi belirlenmeye çalışılacaktır. Bu bölümde ayrıca ilkenin hukuk devleti ve adil yargılanma hakkı ile bağlantısı incelenecektir. Çalışmamızın ikinci bölümünde, ilkenin unsurları olan bir ceza yargılamasının bulunması, aynı kişi, aynı fiil, kesin hüküm ve yeniden ceza ile ilgili bir yargılama sürecinin işletilmesi hususları AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararları ışığında ayrıntılı olarak incelenecektir. Üçüncü bölümde yargılamanın yenilenmesi ve ne bis in idem ilkesinin istisnaları ayrıntılı olarak incelenecektir. Bu kapsamda konuya temel teşkil edecek olması nedeniyle öncelikle Türk ceza muhakamesi bakımından yargılamanın yenilenmesi ardından ne bis in idem ilkesinin istisnaları olan yeni bir delilin ortaya çıkması, esaslı kusur ve yargılama süreçleri arasında bağlantı bulunması Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararları bağlamında ele alınacaktır. Dördüncü bölümde ise bireysel başvuru ve ilke bakımından ihalalin tespiti ve giderim konusu AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararları ışığında ayrıntılı şekilde incelenecektir
Özet (Çeviri)
Regulations on fundamental rights and freedoms enshrined in constitutions are also of importance from the perspective of criminal law, as they define the scope and the limits of those rights. Accordingly, there is a close relationship between constitutional law and criminal law, which entails that regulations in the field of criminal law must comply with the Constitution. In the Turkish legal system, such conformity was initially ensured solely through the constitutionality review mechanism. However, following the introduction of the individual application to the Constitutional Court, judicial decisions rendered at the end of the judicial proceedings have also become subject to review at the constitutional level. Therefore, in exercising judicial power, courts are under a constitutional obligation to act in accordance with the principles set forth in the Constitution. This has brought the notions of the constitutionalisation of law and constitutional criminal law to the forefront, making it necessary to consider the principles of criminal law within a constitutional framework. Accordingly, the present study discusses the ne bis in idem principle, a core principle of criminal law, through a constitutional interpretation, in light of the case-law of the European Court of Human Rights (ECHR) and the Constitutional Court. In this regard, the first chapter of this study seeks to examine the conceptual scope of the ne bis in idem principle, its historical evolution, its legal foundations, and its framework under international legal instruments. This chapter further addresses the interplay between the principle and the rule of law, as well as the right to a fair trial. The second chapter of this study provides a detailed examination, in light of the case law of the ECHR and the Constitutional Court, of the elements of the principle, namely, the existence of a criminal proceeding, the same person, the identical act, a final judgment, and the conduct of a subsequent criminal proceeding. The third chapter focuses on the reopening of proceedings and the exceptions to the ne bis in idem principle. In this regard, as they constitute the basis for the discussion, the chapter first examines the reopening of proceedings in Turkish criminal procedure, and subsequently addresses the exceptions to the ne bis in idem principle, namely, the discovery of new evidence, substantial defect, and the connection between proceedings, drawing on the decisions of the Constitutional Court and the ECHR. In the fourth chapter, this study examines, in detail and with reference to the decisions of the ECHR and Constitutional Court, the individual application mechanism and the finding and redress of any violation in respect of the principle.