Üstün yetenekli öğrencilerin sanal ve fiziksel robotik kodlama performanslarının, öz-yeterliklerinin ve kaygılarının incelenmesi
Examining the gifted students' virtual and physical robotic coding performance, self-efficacy and anxiety
- Tez No: 998374
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA BURCU TOPU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik öz yeterlilik, Bilgisayar kaygısı, Duygusal öz yeterlilik, Fiziksel kodlama, Fiziksel programlama, Robotik kodlama, Robotik programlama, Çocuklar-üstün yetenekli, Academic self-efficacy, Computer anxiety, Emotional self efficiacy, Physical coding, Physical programming, Robotic coding, Robotic programming, Child-gifted
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Bilim ve Sanat Merkezinde öğrenim gören üstün yetenekli 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin 10 haftalık sanal ve fiziksel robotik kodlama performansları, meşguliyetleri, Python programlama dili başarıları ve bilgilerinin kalıcılığı (hatırlanması), öz-yeterlikleri ve kaygıları araştırılmıştır. Ayrıca her iki gruptaki öğrencilerin robotik kodlama başarıları, öz-yeterlikleri ve kaygıları arasındaki ilişkiler incelenmiş, öğrencilerin sanal ve fiziksel robotik kodlama ortamlarındaki Python programlama dili öğrenme deneyimlerine ilişkin görüşleri ortaya çıkarılmıştır. Yöntem: Bu çalışmada karma araştırma desenlerinden çeşitleme kullanılmıştır. Çalışma grubu, sanal (VEXcode-VR) ve fiziksel (Raspberry-Pi) robotik kodlama gruplarında yer alan ortaokul seviyesindeki toplam 20 üstün yetenekli öğrencisinden oluşmuştur. 10 haftalık uygulama sürecinde; veri toplama aracı olarak haftalık robotik kodlama hedef-kazanım değerlendirme kontrol listeleri ve meşguliyet gözlem formu, programlama başarı testi, öz-yeterlik ölçeği, kaygı ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme rehberi kullanılmıştır. Bulgular: Her iki gruptaki öğrencilerin 10 haftalık uygulama süresince robotik kodlama etkinliklerine aktif katıldıkları, çoğunlukla olumlu deneyimler yaşadıkları, haftalık performanslarının ve tüm meşguliyet boyutlarının (duyuşsal, bilişsel, davranışsal, temsili ve sosyal) benzer seviyede ve yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Her iki grupta da Python programlama dili başarısı ön testten son teste ve kalıcılık testine anlamlı biçimde artış göstermiştir. Ancak hem son test, hem kalıcılık testi puanları açısından gruplar arasında sanal robotik kodlama grubu lehine anlamlı düzeyde daha fazla artış görülmüştür. Uygulama sonunda her iki grubun programlama öz-yeterlik ortalamalarında yükselme ve programlama kaygısı ortalamalarında azalma görülse de bu değişimin gruplar arası anlamlı düzeyde olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca fiziksel robotik kodlama grubunda başarı ile kaygı arasında güçlü ve negatif bir ilişki ortaya çıkmıştır. Öğrenci deneyimleri; öğrenme çıktısı, bilişsel süreçler, duyuşsal tepkiler, davranışsal süreçler, temsili/aracı katılım ve sosyal etkileşim boyutlarında kategorilendirilmiş, her iki grupta da bu boyutlardaki temalara ilişkin olumlu görüşlerin çoğunlukta olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Her iki grupta da her ne kadar olumlu bulgular ortaya çıksa da, sonuçlar fiziki araç ihtiyacı olmadan tekrar tekrar kullanılabilme, erişim kolaylığı ve fırsat eşitliği sunma gibi avantajları sayesinde sanal robotik kodlama araçlarının fiziksel robotik kodlama araçlarına kıyasla; üstün yetenekli öğrencilerin programlama dili öğrenme sürecinde daha fazla kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study investigated the virtual and physical robotics coding performance, engagement, Python programming language achievement and retention (recall), self-efficacy, and anxiety of gifted 6th and 7th-grade students studying at a Science and Art Center (BİLSEM) over a 10-week period. Furthermore, the relationships between robotics coding achievement, self-efficacy, and anxiety in both groups were examined, and students' views on their Python programming language learning experiences in virtual and physical robotics coding environments were revealed. Method: In this study, the triangulation was conducted as a mixed research design. The study group consisted of a total of 20 gifted secondary school students participating in virtual (VEXcode-VR) and physical (Raspberry-Pi) robotics coding groups. During the 10-week implementation period, weekly robotics coding goal-acquisitions assessment checklists and engagement observation forms, the programming achievement test, the self-efficacy scale, the anxiety scale, and the semi-structured interview guide were used as data collection tools. Findings: It was determined that students in both groups actively participated in robotics coding activities during the 10-week intervention period, mostly had positive experiences, and their weekly performance and all engagement dimensions (affective, cognitive, behavioral, agentic, and social) were at similar and high levels. In both groups, Python programming language success increased significantly from the pre-test to the post-test and retention test. However, in terms of both post-test and retention test scores, a significantly greater increase was observed between groups in favor of the virtual robotics coding group. Although both groups showed an increase in programming self-efficacy average and a decrease in programming anxiety average at the end of the intervention, this change was not statistically significant between the groups. Furthermore, a strong and negative correlation was found between achievement and anxiety in the physical robotics coding group. Student experiences were categorized into learning outcomes, cognitive processes, affective responses, behavioral processes, agentic participation, and social interaction dimensions. In both groups, positive opinions regarding themes in these dimensions were predominant. Conclusions: Although positive findings emerged in both groups, the results indicate that virtual robotic coding tools, due to advantages such as reusability without the need for physical tools, ease of access, and equal opportunity, can be used more frequently by gifted students in their programming language learning process compared to physical robotic coding tools.