Maleik asit ve guar gam esasli hidrojellerin sentezi ve karakterizasyonu: Biyopolimer türünün etkisi
Synthesis and characterization of hydrogels based on maleic acid and guar gum: The influence of biopolymer type
  1. Tez No: 998427
  2. Yazar: DARIA TIUMEROVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL KUTLUGÜN AKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojeller, Hydrogels
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tez çalışması kapsamında, guar gam, maleik asit ve çeşitli sentetik polimerler kullanılarak hidrojeller sentezlenmiştir. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda, yüksek stabilitesi, üstün adsorpsiyon kapasitesi ve belirgin pH duyarlılığı nedeniyle Poli vinil alkol içerikli hidrojel, en uygun malzeme olarak belirlenmiştir. Hidrojellerin şişme davranışı ve bozunma özellikleri incelenmiş, pH duyarlılığı değerlendirilmiş ve model ilaçlar ile sıvı gübrelerin enkapsülasyonu ve salımı üzerine deneyler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen hidrojeller FTIR (Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi) ve SEM (Taramalı Elektron Mikroskopisi) ile karakterize edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma kapsamında kontrollü salım sistemlerinde kullanılmaya uygun, pH-duyarlı bir hidrojel geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within this thesis study, hydrogels were synthesized using maleic acid, natural guar gum and synthetic polymers. Based on the comparative results, the PVA-based hydrogel was selected as the optimal material due to its high stability, high adsorption capacity, and prominent pH-sensitivity. Studies on the swelling behavior and degradation of the hydrogels were conducted, followed by an assessment of their pH-sensitivity, along with experiments on the encapsulation and release of model drugs and liquid fertilizers. The obtained hydrogels were characterized using FTIR (Fourier Transform Infrared Spectroscopy) and SEM (Scanning Electron Microscopy). Thus, a pH-sensitive hydrogel suitable for further use in the study of controlled release systems was developed.