Kafkas üniversitesi öğretim üyelerinin uyku kalitesive etkileyen faktörler
Sleep quality and its determinants among academic staff at Kafkas University
  1. Tez No: 998490
  2. Yazar: MİNE CANSU ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE BARAN DENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku kalitesi, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, üniversite, yaşam tarzı faktörleri, kronik hastalık, kesitsel çalışma, halk sağlığI, Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Sleep quality, Pittsburgh Sleep Quality Index, university faculty, lifestyle factors, chronic disease, cross-sectional study, public health, Pittsburg sleep quality index, Quality of sleep
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Uyku; fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlık üzerinde kritik bir role sahiptir. Yetersiz ve kötü uyku kalitesi önemli bir halk sağlığı sorunudur. Araştırmanın amacı, Kafkas Üniversitesi öğretim üyelerinin uyku kalitesini değerlendirmek ve uyku sorunlarının farkındalığını artırarak olası sağlık sorunlarının erken tanı ve önlenmesine katkı sağlamaktır. Bu kesitsel araştırma, 3 Ocak-14 Mart 2024 tarihleri arasında Kafkas Üniversitesi'nde görev yapan öğretim üyeleri üzerinde yürütülmüş ve 563 katılımcının 468'i (%83,1) çalışmada değerlendirilmiştir. Veriler, sosyodemografik özellikler, yaşam tarzı değişkenleri ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi'ni içeren soru formu kullanılarak çevrim içi ve yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi iyi (5 puan ve altı) ve kötü (5 puan üstü) olarak sınıflandırılmış olup veriler ki-kare, Spearman korelasyon ve lojistik regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan 468 öğretim üyesinin yaş ortalaması 42,7±8,0 yıl olup katılımcıların %60,3'ü erkek ve %51,3'ü doktor öğretim üyesidir. Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi puan ortalaması 6,17±3,38 olarak bulunmuş ve öğretim üyelerinin %48,5'inin uyku kalitesinin kötü olduğu belirlenmiştir. Çalışmada doktor öğretim üyelerinin uyku kalitesi doçent/profesörlere göre daha kötü (p=0,032), 2-3 kişi yaşayanların uyku kalitesi tek başına/4 ve daha fazla kişi yaşayanlara göre daha iyi (p=0,035), kronik hastalığı olmayanların olanlara göre uyku kalitesi daha iyi (p=0,032) ve yatmadan önce son 3 saatte atıştırmalık ve yemek tüketmeyenlerin tüketenlere göre uyku kalitesi daha iyidir (p=0,003). İstatistiksel olarak anlamlı değişkenler lojistik regresyon analizinde birlikte değerlendirildiğinde hiçbir değişkene yönelik anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Araştırma da alışılmış uyku etkinliği ile uyku süresi arasında orta düzeyde anlamlı bir korelasyon görülmektedir (r=0,62, p=0,001).
Özet (Çeviri)
Sleep plays a critical role in physical, mental, and psychological health. Insufficient and poor sleep quality constitutes a significant public health problem. The aim of this study was to evaluate the sleep quality of academic staff at Kafkas University and to contribute to the early diagnosis and prevention of potential health problems by increasing awareness of sleep-related issues. This cross-sectional study was conducted between January 3 and March 14, 2024, among academic staff working at Kafkas University. Of the 563 eligible participants, 468 (83.1%) were included in the analysis. Data were collected through an online and face-to-face questionnaire that included sociodemographic characteristics, lifestyle variables, and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). The PSQI scores were classified as good (≤5) and poor (>5), and the data were analyzed using chi-square tests, Spearman correlation, and logistic regression analyses. The mean age of the 468 participants was 42.7±8.0 years; 60.3% were male and 51.3% were assistant professors. The mean PSQI score was 6.17±3.38, and 48.5% of the participants were found to have poor sleep quality. In the study, sleep quality was significantly poorer among assistant professors compared to associate professors/professors (p=0.032). Those living with 2–3 people had better sleep quality compared to those living alone or with four or more people (p=0.035). Participants without chronic diseases had better sleep quality than those with chronic diseases (p=0.032), and those who did not consume snacks or meals within the last three hours before bedtime had better sleep quality compared to those who did (p=0.003). When statistically significant variables were evaluated together using logistic regression analysis, no significant association was found for any variable. Additionally, a moderate, statistically significant correlation was observed between habitual sleep efficiency and sleep duration (r=0.62, p=0.001).